Slik kan du enkelt lage et sjarmerende uterom med smart belysning

Trenden med å gjøre uterommene til en integrert del av hjemmet fortsetter å øke. Hagen og verandaen utnyttes mer og mer, og det er faktisk den smarte belysningen som gjør rommene mer funksjonelle og samtidig hyggelige!

Tall fra Frende Forsikring og Norstat viser at en av tre nordmenn har brukt penger på oppussing under koronapandemien, står det i en pressemelding. Det viser seg at det vi har brukt mest penger på er hus innvendig, hage og hus utvendig. Man har latt seg selv bruke mer tid og midler på oppussingen, og hagen og verandaen er uterom der vi også tilbringer mer tid enn noen gang før. Med smart belysning kan det skapes mer personlige uterom nå som hagesesongen er i gang. 

– Nå som det er vår og sommeren er i anmarsj, er det flere og flere som tilbringer tid utendørs. Selv om deler av Norge er i ferd med å åpnes opp igjen, er mye av byrommet fortsatt stengt – spesielt om kvelden og på natten. Her kan verandaen og hagen være et alternativt rom for hygge, selskap og avslapning. Det er derfor det er viktig med belysning i våre uterom, siden det gir oss flere timer under åpen himmel, sier hageekspert Jesper Carl Corfitzen i pressemeldingen.

Utendørs og smart belysning du kan installere selv

Philips Hue tilbyr for eksempel et stort utvalg av utendørsbelysning med lav spenning. Dette gjør at du selv kan installere lysene på en trygg måte uten å måtte bruke elektriker. Lampene trenger bare å plugges inn i en utendørs stikkontakt og flere lamper kan kobles sammen ved hjelp av kabler. Bedlamper plasseres ved hjelp av spyd som stikkes i jorden, og kan på denne måten enkelt plasseres nye steder. Produkter til utendørsbruk er for eksempel lightstrips, spots, vegglamper og sokler, som sammen gir store muligheter til å skape en egen og personlig utendørsatmosfære.

Her er Jesper Carl Corfitzens 5 gode råd til hvordan du kan utnytte utendørsområdene dine på mest optimal måte med smart belysning:

 1. Del hagen opp i rom og oaser
  Ved å dele opp hagen i seksjoner, sørger du for optimal utnyttelse av alle kriker og kroker. Dette kan for eksempel være et utekjøkken, et avslapningsområde eller et lekeområde. Du kan ramme inn de forskjellige delene med belysning som gir en naturlig oppdeling uten at det tar noe plass. Du kan blant annet markere de forskjellige oasene med forskjellige farger.
 2. Fokuser på floraen
  Trær og busker er vakre i dagslys, men blir ofte glemt når det blir kveld. Sett spotter med fokuset på trær og busker når mørket faller på, slik at du fortsatt kan nyte synet av de vakre fargene og formene året rundt.
 3. Lys opp terrassen eller verandaen
  Om sommeren vil vi gjerne bruke tiden ute på terrassen eller verandaen, men om kvelden blir det ofte for mørkt. Det finnes lamper som automatisk slår på lyset når solen går ned via en app på mobilen. På denne måten kan du sørge for at både du og gjestene dine bruker utendørsområdene litt mer, i tillegg til at det gir en helt spesiell stemning.
 4. Skap stemning med farget belysning
  Vil du ha et helt unikt uterom som passer til alle anledninger? Velg lamper som kan lyse i forskjellige farger og som gir en helt unik stemning. Gjennom ulike apper, fjernbetjening eller med stemmestyring, kan du endre fargene på lamper og spotter akkurat som du vil ha det. Du kan selvfølgelig også velge det klassiske varme hvite lyset for å lyse opp verandaen og hagen.
 5. Ønsk velkommen med lys
  Mange har blomsterbed og spennende detaljer i hagene sine, men dette er dessverre noe som det ikke er så lett å se når det blir mørkt. En idé kan være å lage stier som lyses opp av bedlamper eller sokler. På denne måten kan du og gjestene dine på en enkel og behagelig måte se og gå hele veien rundt i hagen din. De lave lampene er også perfekte for å aksentuere gangstien opp til huset slik at gjester føler seg velkommen allerede når de ankommer adressen.