4 smarte låsesystemer til ditt smarthus

Er du usikker på hvilket låsesystem du skal velge til ditt smarthus? Her har du fire forskjellige forslag av de som finnes på markedet. 

 I dag er nøkkelfrie låser mer enn bare fingeravtrykk og tastatur. En smartlås er en digital og elektronisk dørlås. App-styring, kontorer med ulike nivåer og tidsprogrammering blir mer og mer vanligere. De er som oftest koblet opp til ditt trådløse nettverk, på samme måte som andre smartprodukter. Smartlåsene kan dermed kommunisere og kobles opp med andre smartenheter, som din smarttelefon eller smarthøyttalere.

En smartlås åpnes som oftest med en digital nøkkelbrikke, en unik PIN-kode, eller med mobiltelefonen. Noen ganger kan du også velge en kombinasjon av de tre til din smartlås. 

Fordeler med et smartlås system

Den aller største fordelen med å ha en smartlås i ditt smarthus, er fleksibilitet. Bekymringene om hvorvidt du husket å låse døren eller ikke forsvinner, da det eneste du trenger å gjøre er å sjekke telefonen din. Du behøver ikke huske på å ha med deg nøkkel lenger, og dette åpner opp for at andre i familien, venner, håndverkere eller pakkeleverandører, kan komme inn i huset ditt kun ved bruk av en PIN-kode. 

Det er også en stor sikkerhet ved å ha en smartlås. Smartlåser kan kobles med ditt smarthus-system, som for eksempel kan kommunisere med overvåkningskameraer. Du vil derfor få beskjed om døren blir låst opp, og du kan fort se om det er en innbruddstyv som står foran hoveddøren, eller om det er barna som har kommet hjem fra skolen. 

Her er fire forslag på smartlåser du kan velge, oppgitt i tilfeldig rekkefølge:

Yale

Yale er den første smartlåsen som kom, og har lenge vært dominerende på markedet. De eies av det svenske selskapet Assa Abloy, en av verdens største låsprodusent. Denne smartlåsen fungerer på den måten at du låser opp med en sekssifret kode på et tradisjonelt tastatur. Du kan ha opp til 10 forskjellige koder, sånn at familiemedlemmer kan ha hver sin. 

Det følger også med en egen nøkkelbrikke, og det kan produseres opptil 5 av denne. Samtidig har det også kommet en app på mobilen, som brukes til å låse opp døren, få varsler om innbrudd eller brann, eller som en elektronisk dørkikkert, så du kan se hvem som står utenfor døren din. 

  Foto: Yalehome.no

ID lock

ID-lock er en norsk smartlås utfordrer til markedslederen Yale. Denne låsen blir styrt med enten Z-wave systemet eller Zigbee systemet. Uansett hvilken av de to systemene du bruker, kan du styre låsene med nett og mobil.

Smartlåsen har også innebygd innbrudds- og brannalarm, slik at du blir varslet om noen prøver å bryte opp døren, eller dersom temperaturen i rommet øker drastisk. ID Lock bruker ikke fysiske knapper, men man taster inn en kode på en skjerm med berøringsflate. Den har i motsetning til smartlåsen Yale, mulighet for kun to tallkoder. 

Foto: Idlock.no

EasyAccess 

En annen norsk smartlås utfordrer er EasyAcess. Denne smartlåsen kommer i to utgaver: EasyCode og EasyFinger. Her kan begge variantene kobles med Bluetooth, WiFi og Zigbee. De er designet spesielt for skandinaviske forhold og klima, og monteres enkelt som en smartlås. 

Du kan lett styre og programmere låsen med internettet. Smartlåsen fungerer også sammen med en EasyRing, som gjør slik at du kan se hvem som står utenfor, også når du ikke er hjemme. 

Foto: EasyAccess.no

Danalock

Med Danalock kan du bruke din gamle lås, og dermed slippe å montere noe helt nytt. Det danske selskapet har utviklet smartlåsen slik at den er spesielt egnet på privatboliger. De bruker også din eksisterende, manuelle lås. Det eneste du behøver å foreta er å montere den elektroniske enheten utenpå nøkkelhullet. 

Smartlåsen kommuniserer via Bluetooth og Z-Wave, og fungerer også sammen med en rekke smarthussystemer. Du kan også få den koblet opp til Zigbee. 

Foto: Danalock.com