Tips: Så enkelt får du en bærekraftig hverdag – og sparer penger samtidig!

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv hjemme.

I løpet av de seneste årene har klimadebatten utbredt seg, og stadig flere ønsker å være mer miljøvennlige, klimabeviste eller ha en bæredyktig hverdag. Også hjemme.

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte, og det kan føles som en begrensning på det livet du normalt lever. Men det trenger ikke å være vanskelig eller kreve masse å ha en mer bærekraftig hverdag!

Kjøkkenprodusenten Schmidt har gjennom en pressemelding kommet med 15 tips til hvordan man får en mer bærekraftig hverdag.

Bærekraftig hverdag:

1. Legg på lokk på grytene:

Ved å legge lokk på grytene under matlagingen bruker du bare en fjerdedel så mye strøm til å holde 1,5 liter vann kokende som du gjør med lokket av.

2. Kjøleskapstermostat på 4 grader:

Et kjøleskap skal ligge mellom 4-5 grader. Senker du temperaturen i kjøleskapet med bare én grad så økes strømforbruket med 5%.

3. Unngå frossenvarer:

I året krever kuldeproduksjon for en familie energi tilsvarende 80 liter bensin. Skal du bruke frossenvarer anbefaler Schmidt å tine dem i kjøleskapet. Det kan senke strømforbruket med inntil én time strømforbruk per kilo produkt som tines, fordi kjøleskapet kjøles ned av frossenvaren.

4. Sorter avfall:

Ved å sortere avfall sikrer du at det blir riktig håndtert, samtidig som mindre havner i restavfallet.

Bæredyktig hverdag
Å kildesortere avfallet hjelper på en mer bæredyktig hverdag. Foto: Getty Images

5. Velg energimerke A:

Husholdningsapparater har energimerking fra A til G, og et apparat med energimerke A krever betydelig mindre strøm enn et tilsvarende apparat med energimerke G.

6. Bruk sparepærer eller LED-pærer:

Slike lyspærer har over åtte ganger lenger levetid enn glødepærer, og med sparepærer kan du kutte strømforbruket med opp mot 75%.

7. Drikk vann fra springen:

Bare ca 17% av plasten fra blant annet vannflasker blir gjenbrukt, og ved å drikke springvann vil du unngå unødvendig plastavfall.

8. Gjenbruk eller kjøp brukt:

Mange gjenstander kan repareres fremfor å byttes ut, og du vil dessuten spare både miljøet og lommeboka ved å kjøpe brukt.

Gjenbruk og bæredyktighet
Du kan finne mange fine brukte skatter som ønsker et nytt liv. Både klær, møbler og apparater kan kjøpes brukt. Foto: Getty Images

9. Velg leverandør med omhu:

Still krav til leverandøren med tanke på miljøvennlig produksjon og støtt produsenter som tar miljøhensyn.

10. Kjøp dyrt:

Pris og kvalitet henger ofte sammen, og varer av god kvalitet holder lenger.

11. Spar varmtvann:

Når du dusjer bruker du omtrent ti liter vann i minuttet. Det er derfor gunstig å prøve å dusje kortere.

12. Tilbered mat uten stekeovn:

Ved å bruke gryter, panner eller mikrobølgeovn fremfor stekeovnen for å tilberede eller varme opp mat vil du spare unødvendig strøm.

Skru ned temperaturen bæredyktighet
Det er både mer skånsomt for klærne og bedre for miljøet hvis du vasker med litt lavere temperatur. Foto: Getty Images

13. Skru ned temperaturen:

Å ta klesvasken med litt lavere temperatur er både mer skånsomt for klærne og bedre for miljøet. Det er også mer miljøvennlig å lufttørke klesvasken.

14. Skru av elektriske apparater:

Ved å skru av elektriske apparater når de ikke er i bruk, som for eksempel lamper, vil du unngå å bruke strøm unødvendig.

15. Bytt ut kluten:

Velg kluter som ikke inneholder plastikk.

Schmidt påpeker at slike handlinger krever lite av den enkelte forbruker, men kan være et bidrag i det store bildet.