Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Uke 40 markerte den offisielle starten på årets influensasesong, og den er ventet å vare helt til uke 20 neste år, melder Ifi i en pressemelding. Men det finnes måter å minimere sjansen for smitte.

Her er ekspertenes tips til tiltak du kan sette i gang hjemme for å unngå å bli smittet av vinterens virus og bakterier.

På vinterstid er det mange virus- og bakterieinfeksjoner i omløp. De fleste av oss må innom en runde med tett nese, sår hals, hosting og nysing i løpet av sesongen. Allerede har oktober 2019 blitt målt til å være den kandeste på 10 år

– Glemmer du å vaske hender etter å ha snytt deg, eller å ha holdt for munnen etter et nys eller en hostekule, overfører du smitte til dørhåndtak, kraner og andre overflater du kommer borti, forklarer Inger Løvaas hos Krefting.

Hendene er bakteriesamlere

Hendene våre fungerer nesten som et transportmiddel for virus og bakterier. Tenk bare på alt du er i kontakt med hver dag, som dørhåndtak, penger eller heisknapper, og alle menneskene du møter og hilser på.

Og fra hendene er veien kort til at du selv ligger langflat med hoste og feber.

– Hvis vi klør oss i øynene eller piller oss i nesen, kan vi overføre smitte fra hendene til våre slimhinner, forklarer Wenche Sydhagen hos Geberit.

God håndhygiene er alfa omega

Fordi hendene våre transporterer virus og bakterier, er det viktigste du kan gjøre for å redusere smittefaren å vaske hendene ofte og grundig.

– Med god håndhygiene kan du hindre spredning av mikrober og infeksjoner. Og god håndhygiene starter alltid med en god håndvask, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Det viktigste du gjør for å unngå å bli smittet og å smitte andre, er å vaske hendene godt. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Syng «Lille Petter Edderkopp»

I snitt vasker vi hendene etter toalettbesøk i mindre enn 2 sekunder. Det bør være betraktelig lenger. Et råd Sydhagen tyr til er å ta en liten trall mens du holder på.

– Et godt tips skal være å såpe inn hendene så lenge at du kan synge «Lille Petter Edderkopp» en og en halv gang. Husk også å vaske mellom fingrene, tipser hun.

5 trinn for riktig vasking av hendene 

  1. Fukt hendene med rennende vann og skru av kranen (med berøringsfritt skjer dette automatisk).
  2. Påfør såpe. Gni hendene godt inn med såpen. Ikke glem håndbaken din, mellom fingrene og under negler og ringer.
  3. Skrubb hendene i 20-30 sekunder.
  4. Skyll hendene godt under rennende temperert vann.
  5. Tørk hendene med et rent håndkle. I influensasesongen bør du bruke engangspapir for å unngå at det fester seg bakterier.

Hold overflater rene

Og den aller beste måten å unngå smitte, er ifølge Inger Løvaas å holde seg unna de som er syke, og at de syke tar hensyn. Men det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, så hun kommer i tillegg med noen andre forebyggende tips:

– Hyppig rengjøring av overflater der mange berører er et godt forebyggende tiltak. Skift også håndklær på kjøkken og bad ofte. Og bruk gjerne både håndsprit og en rengjøringsspray som desinfiserer, råder Løvaas.