Slik sjekker du om veden er tørr

Hvis du fyrer med våt ved, får du ikke like mye ut av fyringen, og forurensningen øker markant. Derfor må du finne ut om det er tørt nok. Det kan du gjøre på flere måter.

Ved må være tørt 

Det er viktig at du aldri fyrer med fuktig ved, både for deg, økonomien din og miljøet. Vedkubber er ikke like effektivt å fyre med når det er vått, og samtidig forurenser det mer enn tørr ved og det skaper mer sot i skorsteinen, noe som kan føre til pipebrann. 

Les her hvorfor potetskrell kan forhindre pipebrann

Derfor må du sørge for at ved ikke har en høyere fuktighet enn 18-20%, og det kan du finne ut av på flere måter.  

1. Bruk fuktmåler 

Den sikreste måten er å bruke en fuktmåler. For å måle skal du kløyve en kubbe og måle på stykket som har vært inne i kubben. Her skal luftfuktigheten maksimalt være 18-20%. 

Hvis den er høyere, må veden tørke lenger. 

Hvis du vil lese mer om fuktmåler, kan du lese mer her

2. Slå kubbene mot hverandre

En enklere – men litt mindre nøyaktig måte å teste fuktigheten, er ved å slå to stykker vedkubber mot hverandre. Hvis det lager en kjedelig og dump lyd, er det fortsatt fuktig, men hvis lyden er helt skarp, eller syngende er vedkubbene klare til å fyres med. 

3. Undersøk vedkubbene 

Hvis vedkubbene er tørre, er det noen tegn du kan se etter. Veden skal føles tørr og hard, ikke ha mugg eller sopp, og du kan se etter tørkesprekker i endene.

Det er også et godt tegn hvis det er fremtredende årringer og hvis vedkubbene ikke lukter av harpiks eller kvae, da lukten har en tendens til å avta under tørkeprosessen. 

4. Blås bobler 

Denne testen er litt morsommere enn de andre, og den kan utføres rimelig raskt og enkelt. 

Påfør litt vaskemiddel i den ene enden av en vedkubbe og blås deretter i den andre enden – hvis det kommer bobler / skum ut av enden med såpen, er det god luftpassasje i veden – og dermed er vedkubben fin og tørr. 

5. Andre tegn 

Hvis du fortsatt er i tvil om du har våt ved, kan du se om den er vanskelig å tenne. Våte vedkubber er ikke like enkele å få til å brenne som tørt tre. 

Hvis treet piper når det brenner, er det for vått. Det er vannet og fukten i treverket som koker.

Du kan også se på fargen på røyken når du fyrer. Hvis røyken er svart, er vedkubben for fuktig. 

Kilde: Viden.aduro.dk, Dansk Brændesalg.