Slik blir du kvitt sølvkre

Sølvkreene er kanskje ekle, men de er ufarlige. Se her hvordan du blir kvitt dem.

Slik blir du kvitt sølvkre

De kommer krypende om natten, små sølvaktige insekter på jakt etter mat på baderomsgulvet ditt. Sølvkre. Skulle du finne på å ta deg en nattlig tur på toalettet, ser du dem kanskje pile avgårde i skjul når du skrur på lyset.

Det er sølvkreet, som er på besøk, et vingeløst insekt med lange antenner og en skjelldekket kropp.

Sølvkre vs Skjeggkre

Hva er egentlig forskjellen på de to kreene?

Jo, sølvkre er både mindre enn skjeggkre og er sølvfarget på kroppen, samt at sølvkre kun trives i fuktige miljøer mens skjeggkre både trives i fuktige miljøer men også fint kan oppholde seg i hele huset.

Så er du i tvil om du hvilken du har bør du først og fremst se på størrelsen, fargen og hvor det er du oppdager kreet.

Sølvkre:

 • Farge: Sølvfarget
 • Størrselse: 10-12 millimeter lange
 • Finner du ofte: I fuktige miljøer

Skjeggkre:

 • Farge: Grå/brun og hårete
 • Størreselse: Opptil 18 millimeter lange
 • Finner du ofte: I fuktige miljøer men trives i hele huset

Trives i fuktige miljø

Sølvkre er et insekt på rundt en centimeter som av og til opptrer på bad eller i kjellere. Vanligvis ser man dem på badegulvet når man skrur på lyset om morgenen.

Mange synes det er utrivelig og sjenerende med sølvkre innendørs. Men de er helt harmløse for oss mennesker og sky av natur. De rømmer vekk hvis det plutselig blir lyst mens de er på vandring over åpne flater.

– Sølvkre er absolutt de vanligste insektene vi finner på bad. Stort sett lever de der hvor det er litt fuktig, mørkt og vanskelig å komme til med renhold, forteller Johan Mattsson, fagssjef i Mycoteam.

– Folk synes ikke det er spesielt hyggelig å se dem og mange tror det er uhygienisk, men stort sett er det tilfeldig at man får dem inn i huset.

Slik ser sølvkre ut
Foto: Getty Images

Sølvkre er seiglivede

Gode nyheter om sølvkre er at det ikke er farlig. Det hverken stikker eller biter mennesker, det har ikke vinger, og det kan ikke klatre oppover glatte, loddrette flater. Det negative er derimot at de er standhaftige vesener. Det sies at de kan gå ukesvis uten både vann og mat, og månedsvis uten mat hvis de har tilgang til vann.

– Det som er problematisk med sølvkreene når man skal fjerne dem, er at de kan leve lenge uten mat. Det er derfor ikke så lett å bli kvitt dem, og det kan ta tid å fjerne dem helt, sier Mattsson.

I følge Folkehelseinstituttet legger sølvkreet eggene:

 • I sprekker
 • Bak lister
 • Under fliser
 • Under gulvbelegg
 • Direkte på næringsstoffer.

Ved å tette slike steder med silikonfuger og ha et godt, jevnlig renhold, gjør du det vanskeligere for dyrene å trives hos deg.

Mange sølvkre på en bok. Bli kvitt sølvkre nå
Bli kvitt disse skapningene med våre tips nedenfor. Foto: Getty Images

Slik blir du kvitt de:

 1. Rengjør området med sølvkre ofte. De liker fukt, så rengjøring med for eksempel støvsuger er lurt. Men husk å kaste eller fryse støvsugerposen hvis du har støvsugd sølvkre. De kan overleve i støvsugerposen.
 2. Fjern fukten. Sølvkre trives i fuktige miljøer for å formere seg. Så for å fjerne sølvkre er det effektivt hvis du fjerne fukten.
 3. Bruk forgiftet åte til å bli kvitt insektene. Du kan bruke åte beregnet for maur eller kakkerlakker. Kombiner gjerne åte med rengjøring og fjerning av fukt.
 4. Gift. Folkehelseinstituttet skriver på sine sider at det i de fleste tilfellene unødvendig å bruke sprøytemidler mot sølvkre. Prøv heller en av punktene over.

Konstruksjonsskader av sølvkre?

Mattsson forteller at sølvkre lever av celluloseholdige materialer. Det er likevel ingen grunn til å frykte at taket skal ramle ned over hodet ditt om du får sølvkreet på besøk.

– De spiser litt, men ikke slik at det påvirker byggematerialer eller konstruksjonen.

Men om sølvkreet selv ikke fører til skader på byggematerialer, kan insektet likevel være et tegn på problemer i konstruksjonen? Ja, til en viss grad.

– Sølvkreet er avhengig av høy fuktighet, og kan derfor indikere fuktskader. De lever da godt på muggsopp i forbindelse med denne skaden, skriver Folkehelseinstituttet på sin opplysningsside om sølvkre.

Og i følge Aad de Voogd, teknisk sjef for Rentokil avdeling Skadedyrkontroll, kan insektene dukke opp på grunn av konstruksjonsmangel som medfører at det er fuktig, stivelsesholdig materiale blir eksponert.

– Dyrene er ikke skadelige i seg selv, men indikerer at det er fuktighet/næring til dem et eller annet sted, og slike steder vil som oftest ha sin årsak i en mangelfull konstruksjon, skriver han i et svar til en leser som er plaget av insekter på badet.

Kan være et varselstegn

Men i følge Mattsson er insektene først og fremst et tegn på skader når det dukker opp utenfor badet.

– På dagens moderne bad, hvor det gjerne er harde, tette overflater som fliser, er sølvkre sjelden et tegn på problemer i konstruksjonen. Er det et eldre bad, kan det være tegn på fukt i konstruksjonen, men i de fleste tilfeller er sølvkre på badet bare et varselstegn på at de lever i sluket hvor de finner næring og koser seg i varmen fra varmekabler, sier han.

– Det er et verre signal om du finner dem andre steder i huset. Oppdager du mange sølvkre for eksempel på kjøkkenet eller i stua kan det være tegn på at det er en lekkasje. For eksempel rundt kjøkkenvasken eller at fukt har trengt gjennom konstruksjonen fra et nærliggende bad.

Skulle du oppdage store mengder sølvkre andre steder enn på badet, bør du undersøke om det er fuktskader i bygget som må utbedres.

Det er likevel ingen grunn til panikk ved første tegn til sølvkre i huset. Det kan også være at de lever i fuktige mikroklima i boligen. Som for eksempel under tepper lagt på kjellergulv eller i små sprekker i nærheten av vaskekummen.

Sølvkre på fingeren
Foto: Getty Images

Slik forebygger du mot sølvkre:

 • Rens sluket ofte og grundig.
 • Øk renholdsintervallen- og intensiteten.
 • Støvsug heller enn å vaske med vann.
 • Tett med silikonfuger så sølvkreet ikke kan gjemme seg eller legge egg i sprekker.

Kan insektene klatre?

Sølvkre kan ikke klatre loddrett.

Er sølvkre farlig?

Nei, de er ikke farlig – men er derimot et standhaftige vesener som kan være vanskelig å bli kvitt.