Slik blir du kvitt fluene

I Norge er vi lite plaget av fluer. Likevel kan det surre plagsomt mye rundt i boligen om sommeren.

I hus og hytter kan det av og til bli mye fluer. De vanligste artene som kan irritere oss innendørs er fruktfluer, hærmygg og loftsfluer.

Selv om fluene formerer seg fort og raskt kan opptre i mengder, regnes de ikke som skadedyr.

– Fluene gjør lite skade, og de er som regel nokså enkle å bli kvitt. Fjernes næringskildene der larvene utvikles, forsvinner de flyvende insektene etter kort tid, sier forsker Anders Aak ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding til Biltema

Likevel skal man ikke skal kimse av store mengder fluer i huset eller på hytta.

De fleste fluer lever uhygienisk. Larvene utvikler seg gjerne i åtsler, avføring eller råtten materie, og de voksne fluene flyr vekselsvis mellom bakteriekilder og matvarer. Har man et flueproblem bør man gjøre noe med det.

Godt renhold

Godt renhold er viktig. Istedet for å gå for inektsmidler anbefales det heller å ta en titt i rengjøringsavdelingen. Med riktig vaskeutstyr kommer man langt i å bekjempe fluesvermene. 

Det første som må gjøres er å fjerne alle næringskilder, det vil si gammel frukt, mat og søppel. Deretter må overflater vaskes grundig overalt.

Når været blir varmere er det naturlig at det kommer flere fluer, men gjennom enkle tiltak unngår man å bli invadert av de plagsomme insektene. Et smart tips er å oppbevare alle mat og søtsaker i plastbokser. Mat som blir liggende fremme er rene festbordet for fluer. God søppelhåndtering er også viktig.

Fjern søppel, tomflasker og annet avfall så fort som mulig. Et rent og ryddig hjem er lite egnet for fluefamilier. Se her hvordan man vasker riktig.  

Fluer i frukt og planter

Fruktfluer, også kalt bananfluer eller eddikfluer, lever av gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og liknende.

– Med god tilgang til mat, særlig gammel frukt, formerer de seg fort. Dette kan være et stort problem i visse næringsvirksomheter, sier Aak.

Den andre fluetypen som trives i norske hjem er hærmygg, også kalt sørgemygg. Den blomstrer fort opp i stuer og andre rom hvor det er potteplanter. Dersom du vanner plantene for ofte oppstår det fuktige forhold og råtnende rotsystemer. Det skaper perfekte forhold for hærmyggen. Fluene opptrer da rundt potteplantene. 

Den siste fluetypen som kan være til sjenanse er loftsflua. Den tilhører en egen slekt av spyfluer, og kan fort bli mange i antall. 

– Det spesielle med denne flua er at den den lever ute i norsk natur om sommeren og overvintrer gjerne i sprekker og hulrom i uoppvarmete rom i hus og hytter, sier han.

For å bli kvitt loftsflua er det mest effektivt å tette huset i størst mulig grad og bruke fluenetting foran vinduer. I helt spesielle tilfeller, der bestanden er stor og ikke lar seg bekjempe, kan det være nødvendig med insektsmiddel.

Hovedårsaken til at Norge har et minimalt flueproblem er de skiftende årstidene.

De færreste flueartene overlever en kald vinter. I sydligere land, med varmere klima, er fluer ofte et stort problem. 

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler