Veggedyr – skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover.  Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt, forsikring mot veggedyr og hvordan veggedyr bekjempes.

Veggedyr (Cimex lectularius), også kalt veggdyr av mange, er et skadedyr som finnes over hele verden.

Veggedyr er en blodsugende tege

Veggedyr (Cimex lectularius), også kalt veggdyr av mange, er et skadedyr som finnes over hele verden. Veggedyr har tidligere vært en stor plage i Norge, men på 1990-tallet var de nesten utryddet takket være insektmidler.

Men i dag er veggedyrene definitivt tilbake: De siste årene har forekomsten av veggedyr økt kraftig, og dette skyldes trolig resistens mot insektmidler og kraftig økning i folks reiseaktivitet.

Hvordan ser veggedyr ut?

Veggedyr er rødbrune og har en oval og flattrykt kroppsform.

Voksne veggedyr er 5-6 mm lange og 3 mm bredde. Nymfene ligner de voksne, men er mindre. Disse små krypene kan ikke fly, da de mangler vinger.

Omtrent som myggen, stikker veggedyr en sugesnabel inn i huden vår for å suge blod. De utskiller også en karakteristisk lukt.

En hunn legger mellom ett og fem egg om dagen, men dette kommer an på temperatur og tilgang til nærings. I løpet av et voksent liv legger hunnen mellom 200 og fem hundre egg.

Veggedyr er nattaktive og stikker mens vi sover. Foto: Newswire
Veggedyr er nattaktive og stikker mens vi sover. De styrer etter karbondioksid som vi puster ut i søvne og suger blod fra mennesker og varmblodige dyr på steder som ikke er dekket til av klær.

Disse blodtørste småkrypene suger blod fra oss i 5-10 minutter før de blir mette. Veggedyrene blir svært flate når de ikke har sugd blod, som gjør at de kan gjemme seg i små sprekker. Får de tilgang på blod, kan de tredoble vekten sin på bare fem minutter.

– Det eneste veggedyr spiser er blod fra oss mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden, sier forsker Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet til Newswire.

På dagtid gjemmer krypene seg i madrasser, sengekammer og sprekker, som oftest i nærheten der du sover.

Hvordan unngå veggedyr?

Antallet registerte bekjempelser av veggedyr har skutt i været de siste årene.

Og den vanligste årsaken til at dyrene dukker opp hjemme hos deg er at de har haiket i bagasjen din når du har bodd på hotell, herberger eller campinghytter i utlandet.
Men de sprer seg også med brukte møbler, brukt sengetøy og annet innbo.
Foto: iStockphoto
Men de sprer seg også med brukte møbler, brukt sengetøy og annet innbo.
Så neste gang du skal utenlands bør du gjøre en innsats for å unngå at blodsugerne haiker med deg hjem.
Når du er på ferie:
 • IKKE legg bagasjen din på senge – det er det dummeste du gjør. Plasser den heller i badekaret.
 • Hvis den ikke kan plasseres på badet, sett den på en stol eller i koffertstativet
 • Sjekk alltid veggedyrenes vanligste tilholdssted, nemlig sengene  når du tar inn på hotell
 • Se etter spor i treverket under madrassen og sengebunnen. Sjekk også i fotenden
Når du har kommet hjem:
 • Den beste måten å unngå veggedyr på er å sjekke alt når du kommer hjem. Sjekk hvert plagg grundig
 • Veggedyr liker ikke kuldegrader, så sett gjerne kofferten ut på verandaen et par døgn før du tar den inn.
 • Hvis du har kjøpt brukte klær eller møbler bør du være ekstra oppmerksom

Tegn på veggedyr

Veggedyr er nattaktive så det er ikke så ofte vi ser dem.

Ofte er det første tegnet på veggedyr at man våkner opp med veggedyrbitt og utslett på kroppen.
Men det sikreste tegnet på at du har fått blodsugerne i hus er de karakteristiske blanke, brunsvarte ekskrementene de legger igjen i kriker og kroker, og oftest på sengestolper og sengebunner.
Veggedyr er nattaktive så det er ikke så ofte vi ser dem. Foto: Newswire
Andre typiske tegn på veggedyr er:
 • Mørke flekker på sømmene i madrassen
 • Søt og karakteristisk lukt
 • Levende veggedyr og rester av skallet deres

I og med at veggedyr lever av blod finnes de oftest rundt sengen, men ifølge skadedyrselskapet Rentokil er det også viktig å lete på følgende steder:

 • Sengerammer og sprekker i sengegavlen
 • Madrass-sømmer
 • Tepper og overflater
 • Gulvlister
 • Mellom gulvplank
 • I sprukket eller knust gips, eller bak tapeten
 • innsiden av stikkontakter og beslag
 • Skuffer og skap
 • Garderober
 • Nattbord

Veggedyrbitt

Det er ikke lett å skille et veggedyrbitt fra andre insektbitt. Bittene fra veggedyr kommer som oftest på natten og sannsynligvis våkner du ikke av at du blir bitt, fordi veggedyr bedøver sine ofre når de suger blod.

Veggedyrbitt kan oppstå hvor som helst på kroppen, men oftest i nærheten av blodårer som ligger nær huden. Typiske steder å finne veggedyrbitt er på hals, hender, armer og bein.

Hvordan man reagerer på bitt fra veggedyr er svært induviduelt. Mens noen kan reagere sterkt på bitt fra veggedyr, og få røde utslett, mens andre får mindre eller ingen reaksjon.

Reaksjonen på veggedyrbitt kan komme umiddelbart eller etter noe tid. Den gode nyheten er at veggedyr ikke overfører sykdommer til mennesker eller dyr.

– Det er ikke farlig å bli bitt av veggedyr. De overfører ikke smitte slik flåtten kan gjøre, men du kan få kløe og små røde merker på bittstedet. Ofte er det psykiske det største problemet når folk får veggedyr i huset, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam til Newswire.

Det er ikke lett å skille et veggedyrbitt fra andre insektbitt. Foto: Newswire

Kan jeg bli kvitt veggedyr selv?

Sanering av veggedyr bør utføres av profesjonelle fordi det er så vanskelig å få bukt med problemet, men noe egeninnsats kan du gjøre:

 • En grundig rengjøring av rom kan ta knekken på noen veggedyr
 • Har du badstue i huset kan du bruke den til å drepe veggedyr
 • Støvsuging kan være et nyttig middel for å fjerne så mange dyr som mulig, men det er ingen fullgod bekjempelse. Husk at støvsugerposen må destrueres etter bruk for å forhindre spredning.

Hvor mye koster det å bli kvitt veggedyr?

Hvis du har fått påvist veggedyr i boligen er neste skritt å få profesjonell hjelp til å bli kvitt blodsugerne.

Hvor mye det vil koste å bli kvitt veggedyrene vil avhenge av omfanget på problemet. Hvis omfanget er stort kan det koste flere titalls tusen å bli kvitt problemet hvis du ikke har en forsikring som dekker veggedyr.
Ifølge Nettavisen kan veggedyrsaneringen koste deg 40 000 kroner pluss moms hvis du har et stort hus. Videre skriver de at snittet ligger på ca 25 000 kr pluss moms.

Veggedyr og forsikring

Mange tror at hus- eller innboforsikringen automatisk dekker veggedyr, men det er ingen selvfølge. Ofte må du ha en utvidet hus- eller innboforsikring, ofte kalles disse “Pluss” eller “Super”.

Vi tok en rask sjekk hos fire forsikringsselskaper:

Bekjempelse av veggedyr

Veggedyr er utrolig vanskelige å bli kvitt. Det kreves stort sett hjelp fra profesjonelle for å bli kvitt dem, og det er helt nødvendig å handle raskt, for spredningsfaren er stor.

Veggedyrenes biologi er også med på å vanskeliggjøre bekjempelsen, for de kan kan leve lenge uten blod, ha mange gjemmesteder og vandre fra rom til rom.

– Veggedyr tåler sprøytemidler stadig bedre, og det er ikke bra å kun bruke dette. Å kombinere flere metoder øker sjansen for å lykkes. Varme- og kuldebehandling har vist seg svært effektivt, dersom det gjøres på rett måte. Men det er vanskelig å vite om man har fått tatt knekken på veggedyrene, det er lett å få tilbakefall. Uten blod går de inn i en dvaletilstand og kan overleve i mange måneder, sier Rukke.

Kuldebehandling av veggedyr

Ifølge Folkehelse Instituttet er bør en effektiv kuldebehandling som dreper egg, nymfer og voksne veggedyr gjøres ved å fryse ned gjenstander ved -18 ºC i tre døgn.

Fryseperioden skal være så lang at gjenstandene oppnår denne temperaturen tvers igjennom i tre døgn. Hovedsakelig er det møbler, gulvtepper, senger, madrasser dyner og klær som behandles med kulde.

– Det viser seg at veggedyr tåler mye mer kulde enn man har trodd. Det gjør at de vanlige frysetipsene som gis, ikke holder lenger, sier Stein Norstein i Anticimex til Newswire.

Selskapet bruker frysecontainere, der temperaturen kommer helt ned i -38 ºC.

Varmebehandling av veggedyr

Varmebehandling av veggedyr kan utføres i badstue, tørkeskap, tørketrommel eller varmetelt laget for veggedyrbehandling. Temperaturen må være over 50 ºC i et par timer.

Gjenstandene må behandles så lenge at de blir varme tvers igjennom over lang nok tid.

Når alle gjenstander som kan kulde- eller varmebehandles er tatt hånd om, kan listverk, små hulrom og sprekker i vegger også varme- eller kuldebehandles.

Dette gjøres med spesialutviklede apparater som produserer vanndamp med egnet trykk og temperatur.

Heter det veggdyr eller veggedyr?

Det riktige navnet er veggedyr, selv om mange kaller dem veggdyr. For noen tiår tilbake ble veggedyr kalt veggelus.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Newswire, Rentokil og Nettavisen