Derfor bør du sette kofferten i badekaret når du reiser

Skal du feriere på hoteller i overnattingssteder bør du plassere kofferten i badekaret. Det minsker sjansen for å få med seg det blodsugende skadedyret veggedyr hjem. 

Vi nordmenn elsker å reise, både til utlandet og i flotte Norge. Ofte kjøper vi også en liten suvenir, men det er ikke alt du har lyst til å ha med hjem.. nemlig veggdyr!

– Økende reisevirksomhet er en viktig grunn til at veggedyrene sprer seg. Du får dem med hjem i bagasjen etter å ha bodd på hotell, motell eller campinghytter. Derfor bør du gjøre en innsats for at de ikke blir med på lasset, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex til Newswire.

Veggedyr liker seg ikke på badet

Hvis du skal reise og bo på hotell bør du ta dine forholdsregler. Hoteller, herberger, moteller og campinghytter i utlandet er nemlig de vanligste måtene å få med seg de ekle blodsugerne hjem. 

Galby anbefaler derfor å plassere kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet. 

Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av. Du er maten, sier han.

IKKE legg kofferten på senga

Veggedyr lever av blod fra mennesker og andre varmblodige dyr. Voksne veggedyr suger blod av deg i 5 til 10 minutter, og resultatet er plagsomme, røde bitt i huden. 

Slik ser bittene fra veggedyr ut – de minner litt om store myggstikk. Foto: iStockphoto

Det beste er å ha en koffert av metall eller plast fordi disse har færre sømmer og en glattere overflate enn tøykofferter. 

Hvis du ikke kan ha kofferten på badet bør du sette den på en stol eller i koffertstativet. 

– Det dummeste du gjør er å ha kofferten liggende åpen på senga, sier skadedyreksperten i Anticimex.

Gjemmer seg i nærheten av senga

Sengen er nemlig ofte veggedyrets tilholdssted. På dagtid gjemmer det seg ofte i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid. Som oftest i nærheten av der du sover. Om natta kommer veggedyrene fram for å suge blod av deg.

veggdyr
Veggdyr. Foto: Getty Images

Veggedyrene er rødbrune, flate og bare fem-seks millimeter lange. I og med at det gjemmer seg på dagtid, er det avføringen som avslører dem.

– Se etter de karakteristiske, mørkebrune, nesten svarte, avføringsflekkene som er omtrent av samme størrelse som valmuefrø, sier Galby.

Hvis et overnattingssted har veggedyr, finner du spor under madrassen eller i sengebunnen. 

Selv sjekker skadedyreksperten alltid sengene før han tar inn på hotell. Sjekken tar fem minutter med en medbrakt lommelykt. Vanligst er veggedyrene å treffe i treverket under madrassen i hodeenden av senga. Men du bør også sjekke fotenden. 

Oppdager du veggedyr på overnattingsstedet bør du be om et nytt rom. Her kan du lese alt du trenger å vite om veggdyr 

Vanskelige å bli kvitt

Hvis du får med veggedyr på lasset hjem fra ferie bør du oppsøke profesjonell hjelp. 

Å bli kvitt veggedyr, er ofte et dyrt og omfattende prosjekt som innebærer sjokkfrysing og varmebehandling av gjenstander og rom. 

Kilde: Newswire