Slik får du færre brunsnegler til våren

Det er ingen overdrivelse å si at brunsnegler er blitt en pest og en plage for mange hageeiere. Her er noen tips til hvordan du reduserer antall snegler som overlever vinteren.

Har du mye brunsnegler i hagen, kan det ta knekken på både blomster, grønnsaker og hageglede. For hva er egentlig vitsen med å dyrke kostbare planter, når sneglene likevel kommer og spiser dem?

Heldigvis er det mulig å få snegleproblemet under kontroll for de fleste. Men det krever litt egeninnsats – også nå i høst.

Det er nemlig nå om høsten at brunsneglene legger egg, som klekkes og blir til små snegler som overvintrer i hagen din.

Brunsneglene har dessverre kommet til Norge for å bli. Men du kan gjøre mye for å redusere bestanden. Foto: Spirea.no

En snegle, 400 egg

En voksen brunsnegle kan i verste fall og under optimale forhold legge 400 egg! Sneglene er også tvekjønnede, slik at alle sneglene legger egg etter at de har parret seg. Har du 1000 snegler i hagen, kan du jo regne selv…

Det er to ting du kan gjøre for å unngå at det blir avlet frem veldig mange snegler i hagen din i høst:

  • Ta livet av så mange store brunsnegler som mulig, før de får lagt egg.
  • Finne eggene og ødelegge dem.

Nå på denne tiden når temperaturen går ned, er sneglene tregere enn normalt, og ligger gjerne under steiner, i kvisthauger, i kaldkomposten, etc. Løft på planter, kikk under krukker og let på alle steder der du har pleid å finne snegler før.

De store sneglene kommer til å dø snart, men de rekker fortsatt å legge flere «klyser» med egg før vinteren kommer.

Eggene til brunsnegler er omtrent på størrelse med et knappenålshode, og de er hvite. De ligger som regel under steiner, plankebiter, i en haug med løv eller andre steder der de får være i fred. Det beste er å fjerne så mange som mulig av de stedene som det er gunstig for sneglene å legge eggene sine.

LES OGSÅ: Disse plantene blir garantert sneglemat

Typisk gjemmested for brunsnegler om høsten er under steiner, plankebiter og i hauger med kvist og løv. Foto: Spirea.no

De første er klekket

Vi tok en runde i hagen vår, og fant ingen kolonier med egg fra brunsnegler. Derimot fant vi en del små snegler, som altså allerede er klekket og kan overvintre. Finner du disse, tar du naturligvis livet av dem.

Rydd opp i bedene og fjern hageavfall. Har du ferskt gressklipp bør dette helst legges i en kompost uten snegleinnganger.

Fjern også epler og annen nedfallsfrukt som sneglene liker å spise.

I det hele tatt handler det om å gjøre det så vanskelig som mulig for brunsneglene å overleve til neste vår.

Sneglebekjempende midler som Ferramol og Nemaslug er det egentlig ikke så mye vits å bruke nå – de vil få mer effekt hvis du bruker dem til våren når sneglene er i sin mest aktive, glupske fase.

En sneglefelle som drukner sneglene i øl er en løsning vi har prøvd. Den funker, men du bør kombinere med andre tiltak. Foto: Spirea.no

Artikkelen er publisert i samarbeid med spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere!