Nå kryper de frem

Sommerferien kan ha brakt mer enn solskinn og avslapning for noen reisende i år. Hvis du fikk med deg skjeggkre eller veggedyr hjem fra sommerferien er det nå i høst at de titter fram.

Skjeggkre og veggdyr

I fjor ble det rapportert hele 7298 tilfeller av skjeggkre i Norge, i tillegg til 2285 saker med veggedyr. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Økende reiseaktivitet etter pandemien har ført til en økning i antallet skadedyr av disse to artene. Spesielt i september og oktober opplever ekspertene en betydelig økning i henvendelser, ifølge en pressemelding fra Frende Forsikring.

Kryper frem om høsten

Skjeggkre og veggdyr kan komme hjem med bagasjen eller komme med pakkene i posten.

Tilfellene som rapporteres går som oftes ned om sommeren, men det betyr ikke at det er færre smådyr i norske hjem i denne perioden.

– Det er rett og slett fordi det er lysere ute om sommeren og skjeggkre er lyssky nattdyr. Så det er ikke færre av dem om sommeren, men vi ser dem ikke så ofte, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Ragna Byrkjeland.

Hun forteller også at det alltid er en økning i antallet saker om veggedyr i september og oktober.

– De som ble med hjem i sommer har nå fått noen måneder på å formere seg. Nå er de langt flere enn de var da du pakket ut kofferten og da er de enklere å oppdage, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Han forteller at mange derfor får en ugrei overraskelse om høsten. Jo tidligere det blir mørkt ute, jo mer sannsynlig er det at du merker dem.

skjeggkre og veggdyr
Høsten er høysesong for disse krabatene. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.

Slik blir du kvitt dem

Men hva gjør man hvis man står ansikt til ansikt med disse ubudne gjestene? Å takle småkrypene alene kan være utfordrende og kostbart.

Byrkjeland deler en ny og effektiv metode for å bekjempe skjeggkre som allerede har funnet veien inn i boligen din.

–  Metoden er mye mer effektiv enn den vi hadde før. Vi bekjemper dem med åte som sammen med godt renhold blir veldig effektivt. Vi har sett reduksjon i plagene på 90 prosent på 12 uker, i rekkehus, næringslokaler og boligblokker, forteller hun.

Veggedyr kan imidlertid være vanskelig å bli kvitt, bli dyrt og profesjonell hjelp kan være nødvendig.

– I snitt koster det mellom 30 000 og 50 000 kroner å bekjempe veggedyr. Jo lenge du venter med behandlingen, jo større blir problemet, sier Byrkjeland. 

Å være forberedt og ta affære tidlig kan være nøkkelen til å holde disse uønskede gjestene under kontroll.