Du oppdager dem kanskje som krafsing i veggene. Eller du finner spor i form av ekskrementer eller hull på matvarer i skap eller spiskammer. Andre tegn på at du har fått mus i hus er spor av redebygging, som istykkerrevet papp, isolasjonsmateriale og lignende.
Selv om husmusa stort sett er ufarlig, er den like fullt en uønsket husgjest. I verste fall kan den komme til å gnage over ledninger og forårsake brann. Men hvordan blir du kvitt den?
Musefeller
– Den mest humane måten å bekjempe mus på er sannsynligvis med slagfeller. Musene dør oftest umiddelbart, sier Per Hemgren og Henrik Wannfors, som har skrevet boka Alt om huset – den store håndboken for huseiere.
For å lokke musene i fella, kan du enten bruke åte, som nøtter, frukt eller bacon, eller du kan bruke redemateriale, som bomull, dun eller papirbiter.
Gift
Bruk av gift fører til at dyrene dør av indre blødninger. Gift er ikke anbefalt brukt i eller rundt boliger, og årsaken til det er det giften kan komme på avveie. Spesielt småbarnsfamilier bør kanskje ha det i mente om de vurderer gift.
– Ved bruk av gift kan også andre dyr bli forgiftet. Musene har også en tilbøyelighet til å legge seg ned og dø på et bortgjemt sted der de kan bli utklekkingssted for alle slags insekter som spyflue og fleskeklanner, advarer Per Hemgren og Henrik Wannfors.
Slik blir du kvitt fleskeklanner
Lyd og vibrasjoner
På markedet finnes det også såkalte repellenter, det vil si utstyr som skal jage bort musene ved hjelp av ultralyd, lyd, eller vibrasjoner. Ifølge forhandlere av slikt utstyr skal dette føre til at musene blir så stresset at de flykter fra området. Utstyret har vært populært, men det er tvil om hvorvidt de har noen reell effekt.
– Det finnes ikke vitenskapelige undersøkelser som viser at disse er effektive, og vi kan derfor ikke anbefale bruken av disse. Kjemiske avskrekkingsmidler (repellenter) er heller ikke vist å være spesielt effektive mot gnagere, sier Folkehelseinstituttet.
Forebygg
I tillegg til å prøve å bli kvitt musene som allerede er i hus, bør du sørge for å hindre at flere slipper inn. Forebygging er et viktig tiltak mot muse– og rotteplager. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.