Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler med frost, støvsuger, insektmiddel og andre enkle triks.

Møll eller larvene – hvem har skylden?

Vi sier ofte at vi har fått møll. Men i virkeligheten burde vi si, vi har fått larver! For det er møllens larver som gjør skade – faktisk spiser ikke voksne møll. Finner du ullklærne med hull eller pinn, og kan se små runde ekskrementer løst i stoffet – ja, da er det sikkert møllens larve som er ute å lusker. 

Drep egg og larver

De voksne møllene legger egg, som klekkes til skrubbsultne larver. Derfor er det viktig å både drepe eggene og larvene, og samtidig utrydde de levende møllene ved å klaske dem.

Slik bekjemper du møll

Hvis skaden har skjedd og møllene har lagt egg, er møllehjulet allerede i gang. Start med å tømme skap og skuffer som har blitt angrepet. Støvsug grundig. Husk også å støvsuge de nærmeste veggene og gulvet, og gi alle sprekker og revner en omgang. Klær skal enten vaskes i vaskemaskin eller sendes til rens. For å bli helt kvitt egg og larver, skal det tre døgn i fryseren ved ÷18°C.

Sprøyt tepper og møbler

Hvis det er store møbler eller gulvtepper som er under angrep, skal de først og fremst støvsuges grundig – også på undersiden. Etterpå skal de behandles med et flytende møllmiddel, som inneholder det aktive stoffet permethrin. Det har en langtidseffekt og kan kjøpes som aerosoler eller sprøytemiddel til forstøvning. Bruksanvisning skal alltid leses og følges. 

Hvis møllene fortsatt er der, gjenta behandlingen

Hvis det fortsatt er møll etter en uke, bør du gjenta behandlingen. Hvis møllene fortsetter å komme tilbake, eller hvis angrepet er voldsomt, skal du ha hjelp fra profesjonelle skadedyrs bekjempere.

7 måter å bekjempe og unngå angrep fra møll

Her er et overblikk over de forskjellige bekjempelsesmetodene som du kan bruke når du skal bli forebygge eller bli kvitt møll

  1. Drep alltid levende møll, når du ser dem!
  2. Bruk insekts nett, når vinduet er åpent om natten. Møll tiltrekkes av lys.
  3. Pakk ullklær, garn og lignende som du ikke brukes hele året, for eksempel på sommeren i en tett plastpose (pass på at klærne er møllfrie før du pakker det bort).
  4. Skitne klær tiltrekker visse typer møll, så vask klærne, før du pakker det ned.
  5. Utsatte møbler og tepper kan behandles med forebyggende, flytende møllmiddel, som inneholder permetrin.
  6. Flere møbelstoffer og tepper er på forhånd impregnert mot møll. Husk å spørre forhandleren når du kjøper varer i ull.
  7. Du kan henge ”møllhengere” – altså papp stykker impregnert med insektgift, inn i skapet eller legge det i skuffen. Men klærne er kun helt trygge hvis skapet eller skuffen er lufttett.

Se forskjell på klesmøll og pelsmøll

  • Klesmøll (Tineola bisselliella) kan du gjenkjenne ved at larvens vev fester seg til underlaget, og larven kan krype frem og tilbake..
  • Pelsmøll kan du gjenkjenne på at larvens vev er et løst rør, som den drasser med seg.
  • Klesmøll kravler oppover vegger og forpupper seg I revner mellom vegger og tak, under lister og liggende steder. Hvis du tror du har pelsmøll, skal du støvsuge/ sprøyte ekstra godt i revnene i veggen.

 

Pinterest Instagram Print