Møll eller larvene – hvem har skylden?
Vi sier ofte at vi har fått møll. Men i virkeligheten burde vi si, vi har fått larver! For det er møllens larver som gjør skade – faktisk spiser ikke voksne møll. Finner du ullklærne med hull eller pinn, og kan se små runde ekskrementer løst i stoffet – ja, da er det sikkert møllens larve som er ute å lusker.
- Hvor kommer møl fra?
- Kan møll bite mennekser?
- Møll larver på kjøkkenet
- Bekjempelse av møll
- Møllmiddel
- Bekjempelser metoder
- Slik ser du forskjell på klesmøll og pelsmøll
Hvor kommer møll fra?
Møll kommer ofte inn i huset gjennom matvarer. De gjemmer seg i mel eller grynprodukter som du har med fra matbutikken. Ofte kommer de i matvarene allerede når de produseres og pakkes fra produsenten og ikke butikken, hvor det er snakk om hygiene fra produsentens side.
Kan møll bite mennesker?
Møll er ufarlig for mennesker og biter ikke. De lever ikke av blod eller hudceller, men av matvarer som mel og gryn. Derfor finner man også møll på kjøkkenet.
Hva spiser møll?
Det lille insektet er et vekjent skadedyr på kjøkkenet der de lever av mel, gryn, nøtter, pasta og annen tørrmat. Noen arter, som pelsmøll eller klesmøll, spiser også tekstiler, så du kan også risikere å finne insekter eller larver i garderoben eller i møblene.
Drep egg og larver
De voksne møllene legger egg, som klekkes til skrubbsultne larver. Derfor er det viktig å både drepe eggene og larvene, og samtidig utrydde de levende møllene ved å klaske dem.
Larver på kjøkkenet
Møllens larver finner du oftest i hvetemel, men kan også være i andre matvarer som gryn og nøtter. Larvene er ofte mellom 10-20 millimeter og er hvite med brunt hode. Hvis du finner en larve i melet ditt, anbefales det å kaste ut hele produktet. Dersom du likevel ønsker å beholde produktet, må produktet varmebehandles over 50 grader eller fryses ved -18 grader i minimum 24 timer.
Slik bekjemper du møll
Hvis skaden har skjedd og møllene har lagt egg, er møllehjulet allerede i gang. Start med å tømme skap og skuffer som har blitt angrepet. Støvsug grundig. Husk også å støvsuge de nærmeste veggene og gulvet, og gi alle sprekker og revner en omgang. Klær skal enten vaskes i vaskemaskin eller sendes til rens. For å bli helt kvitt egg og larver, skal det tre døgn i fryseren ved ÷18°C.
Sprøyt tepper og møbler
Hvis det er store møbler eller gulvtepper som er under angrep, skal de først og fremst støvsuges grundig – også på undersiden. Etterpå skal de behandles med et flytende møllmiddel, som inneholder det aktive stoffet permethrin. Det har en langtidseffekt og kan kjøpes som aerosoler eller sprøytemiddel til forstøvning. Bruksanvisning skal alltid leses og følges.
Hvis møllene fortsatt er der, gjenta behandlingen
Hvis det fortsatt er møll etter en uke, bør du gjenta behandlingen. Hvis møllene fortsetter å komme tilbake, eller hvis angrepet er voldsomt, skal du ha hjelp fra profesjonelle skadedyrs bekjempere.
7 måter å bekjempe og unngå angrep fra møll
Her er et overblikk over de forskjellige bekjempelsesmetodene som du kan bruke når du skal bli forebygge eller bli kvitt møll
- Drep alltid levende møll, når du ser dem!
- Bruk insekts nett, når vinduet er åpent om natten. Møll tiltrekkes av lys.
- Pakk ullklær, garn og lignende som du ikke brukes hele året, for eksempel på sommeren i en tett plastpose (pass på at klærne er møllfrie før du pakker det bort).
- Skitne klær tiltrekker visse typer møll, så vask klærne, før du pakker det ned.
- Utsatte møbler og tepper kan behandles med forebyggende, flytende møllmiddel, som inneholder permetrin.
- Flere møbelstoffer og tepper er på forhånd impregnert mot møll. Husk å spørre forhandleren når du kjøper varer i ull.
- Du kan henge ”møllhengere” – altså papp stykker impregnert med insektgift, inn i skapet eller legge det i skuffen. Men klærne er kun helt trygge hvis skapet eller skuffen er lufttett.
Se forskjell på klesmøll og pelsmøll
- Klesmøll (Tineola bisselliella) kan du gjenkjenne ved at larvens vev fester seg til underlaget, og larven kan krype frem og tilbake..
- Pelsmøll kan du gjenkjenne på at larvens vev er et løst rør, som den drasser med seg.
- Klesmøll kravler oppover vegger og forpupper seg I revner mellom vegger og tak, under lister og liggende steder. Hvis du tror du har pelsmøll, skal du støvsuge/ sprøyte ekstra godt i revnene i veggen.