Mild vinter kan gi mer flått

Det milde været har tatt med seg flåtten - og det er til stor irritasjon for dine firbente venner. Men det kan også få konsekvenser for deg.

Selv om vi bare er i februar, har vi hatt temperaturer som vi vanligvis først ser i mars/april. Og det har gitt flåtten optimale levevilkår tidligere enn vanlig.

Flått trives i varmt og fuktig vær, og den siste tiden har det flere steder i landet både vært svært fuktig og mildt. Flått og insekter tåler normalt ikke frost, så hvis vintrene uteblir som nå er det store sjanser for at kommer mye flått i år. Det forteller zoolog Petter Bøckmann til NRK.

– Det milde været er godt nytt for flått, hjortelusflua og brunsnegler, sier Bøckmann.

Flått overfører sykdommer som berrelig og anaplasma til både dyr og mennesker. De lever og suger blod i opptil tre år, og derfor er smittefaren stor. Det er derfor viktig at du passer på både kjæledyrene dine og deg selv.

– På grunn av det generelt varme klimaet og den globale transporten av husdyr øker antall flåttbårne sykdommer i Europa. Derfor er det viktig at kjæledyreiere er ekstra oppmerksomme på dyrene sine, sier Mogens Blix, veterinær hos det danske Agria Dyreforsikring i en pressemelding.

Symptomer på flåttsmitte hos dyr

Ulike tegn kan avsløre om det er snakk om et bitt fra flått. For hunder ser du typisk symptomer som feber, muskel- og leddsmerter, mangel på matlyst, tretthet og lammelse i ansiktet, eller at hunden begynner å gå usikkert. I sjeldne tilfeller kan hunden bli påvirket av den flåttbårne virusinfeksjonen TBE (Tick Borne Encephalitis). Flått overfører TBE-sykdommen til hunden i samme sekund som den biter, noe som er ulikt flåttsykdommen borrelia. Her kan hunden unngå smitte hvis eieren fjerner flåtten i tide – senest et døgn etter at den har satt seg fast.

Forebygging av flåttsmitte hos dyr

For å hjelpe kjæledyret ditt med å unngå flåttbitt, kan du bruke forskjellige flåttmidler i form av tabletter, halsbånd eller pipetter. Selv om vinteren kan dette bidra til forebygging hvis temperaturene er mild.

Se og vær nøye med å sjekke kjæledyret ditt minst en gang om dagen. Føl deg grundig gjennom hele pelsen fra snute til halespiss. Flått foretrekker å sitte under kjeven, rundt nakken, i armhulene, i lysken og under halen. Dette gjelder både hvis kjæledyret ditt ferdes i skog eller eng og vann, men også i byparker eller i hagegresset i boligstrøk trives flått. Vær derfor oppmerksom selv hvis du bor i byen.

Hold forskjellige behandlinger adskilt. For eksempel så tåler ikke katter hundebehandling, noe som kan gjøre katten veldig syk.

Hvis du mistenker at hundene dine er smittet med borrelia, er det viktig at du kontakter veterinæren din.

Mennesker kan også bli smittet med Borrelia og TBE-virus. Begge er alvorlige sykdommer som du skal være oppmerksom på.

Se mer om hvordan du kan beskytte hunden mot flått her.

Symptomer på flåttsmitte hos mennesker

Hvis du har blitt smittet med borrelia, vil symptomene først vises etter 3-30 dager. Hvis du opplever et voksende rødt utslett rundt der flåtten har sittet og influensalignende symptomer, må du kontakte legen din. Hvis du blir smittet med TBE, vises symptomene først etter 10-14 dager. Du blir sliten, får hodepine, muskelsmerter og feber. Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever disse symptomene.

Forebygging av flåttsmitte hos mennesker

Flått lever i gress vegetasjon, og særlig i høyt gress. Hvis du ferdes i områder med høyt gress er det lurt å bruke sko og klær som dekker huden din. Hvis klærne dine er hvite eller lyse, kan du lettere se flåtten og fjerne dem fra klærne. På den måten sørger du også for at de ikke kryper inn under klærne. Se hvordan du kan beskytte deg selv mot flått med hvitløk og olje.

Når du kommer hjem, sjekk deg for flått. Husk at de trives i varme og fuktige miljøer, så vær ekstra grundig på disse stedene på kroppen.

Kilde: NRK, Statens Serum Institut, Miljø- og Fødevareministeriet og Agria Dyreforsikring.