Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene befinner rett under parketten.

Det har lenge vært kjent at majorstubillen spiser ull- og hårrester som samler seg i sprekker i lister og tregulv.

Skadedyrsfirmaet Anticimex har nå funnet at billene også finner store matlagre under parketten.

 – Vi har lurt på hvorfor vi ofte finner majorstubiller under gulv. Nå er vi ganske sikre på at årsaken er ullpappen som svært mange har under parketten eller laminatgulvet, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Ullpapp er en tynn matte som brukes under parkett og laminatgulv for å hindre gnisninger mot undergulvet og for å dempe lyden av fottrinn. Ullpapp er ikke nødvendigvis laget av ull, men oppgis ofte å inneholde cellulosefibre og diverse gjenbruksmaterialer.

– Det finnes ullpapp som er helt syntetisk, men vi har laboratorietestet ullpapp laget av resirkulerte tekstilfibre. Prøven viser at materialet også inneholder en andel ull. Et firma som bruker ullpapp av gjenbruksmateriale har små forutsetninger for å vite dette, sier Norstein.

Billeboom

Veggedyr og brun pelsbille er de to skadedyrene som øker mest her i landet. Brun pelsbille, eller majorstubillen som den også kalles, er ganske ny i Norge, men øker i antall.

Ifølge Folkehelseinstituttet var det drøyt 2000 bekjempelser av brun pelsbille i Norge i fjor. Det er en dobling på to år.

Den første pelsbillen i Norge ble funnet på Majorstua i Oslo i 1983, derav kallenavnet. Billene kan komme flygende inn gjennom vinduet en varm sommerdag, og slik sprer de seg raskt fra leilighet til leilighet. På slutten av 1990-tallet fantes de over hele Oslo. Siden er de oppdaget blant annet i Bergen, Trondheim, Gjøvik og Notodden.

– Billene kommer opprinnelig fra ørkenen i Nord-Afrika og tåler tørke ekstremt godt. Norske boliger er tette og tørre nok innendørs til at de finner gode leveforhold. De fleste kryp i norsk natur dør når de kommer i hus fordi det er for tørt der, mens majorstubillen klarer seg.

De tre-fire millimeter store billene formerer seg raskt. En hun legger over 30 egg, som under optimale forhold klekker etter ti dager.

Gamle tepper

Selv om ullholdig ullpapp i liten grad brukes i nye gulv, finnes det trolig større mengder i eldre gulv. 

– I en del eldre hus er det heller ikke uvanlig å treffe på gamle gulvtepper under parketten. Der har majorstuebillene enorme mengder mat å ta av, sier Stein Norstein i Anticimex.

Det er bare larvene som spiser.

– Vi må finne ut hvor larvene lever, noe som ofte er vanskelig. Det har hittil ikke vært vanlig å bryte opp gulv i bekjempelse av brun pelsbille, men det blir trolig vanligere fremover, sier han.

I tillegg til ull, spiser majorstebillen skinn, pels, hår, silke, tørket kjøtt og døde insekter.

Forbygging og bekjempelse av majorstubillen

  • Majorstubillen kan være vanskelig å forbygge, men godt renhold er viktig for å forhindre at de blir tallrike.
  • Støvsug og eller fei på vanskelig tilgjengelige steder – under komfyr og kjøleskap, i bunn av klesskap og skuffer, langsmed lister, under senger, bokhyller, gulvtepper, bak skap og skuffer med mer.
  • Støvsuging er bedre enn vask. Vasking vil gi larvene tiltrengt vann. Husk at støvsugerposen i seg selv kan bli et godt tilholdssted – den må derfor tømmes eller fryses ned. 
  • Unngå matspising på soverom kombinert med dårlig renhold. Det øker risikoen.
  • Tett brede gulvsprekker med fugemasse.
  • Vask ulltøy før oppbevaring over lang tid.  
  • Verdifulle stoffer og risikoutsatte pelsklær bør pakkes inn i oppbevaringsposer av plast. Infiserte skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. 
  • Vær forsiktig med bruk av insektmidler i bolig. 

Kilde: Folkehelseinstituttet