Her er grunnen til at du er en myggmagnet

De fleste får myggestikk, men noen får flere enn andre. Hvorfor? Det kan du få svaret på her. Du vil også få gode råd til hvordan du unngår myggestikk og hva du kan gjøre hvis du får et.

mygg

Myggstikk og mennesker

På sommeren elsker vi de varme temperaturene og de lyse kveldene, men godt vær betyr også at myggen kommer.

Det finnes mer enn 3000 forskjellige arter av mygg, men det er faktisk bare rundt 200 arter som biter. Og det er kun hunnene som biter.

For noen er mygg en større plage enn for andre. Men hvorfor er det slik at mygg er mer tiltrukket av noen mennesker enn andre? Det kan være mange forskjellige årsaker til at du blir stukket oftere enn venner, familie eller bekjente. Noen av årsakene kan for eksempel være disse:

1. Mygg elsker melkesyre

Mygg elsker melkesyre, som vi produserer i kroppen under og etter trening. Mygg elsker også kroppsvarme og svette.

2. Mygg elsker gravide

Gravide kvinner slipper ut et høyere nivå av CO2, som tiltrekker myggen.

3. Mygg elsker når du har drukket alkohol

Alkohol påvirker stoffskiftet ditt, og øker mengden CO2 du slipper ut fra kroppen. Akkurat som en graviditet vil dette tiltrekke myggen i hopetall.

Bonusinfo: Mygg er spesielt glad i deg når du har drukket øl.

4. Mygg elsker mørke eller sterke farger

Klær som er nøytrale kan bidra til å holde mygg unna, mens mørke klær eller klær med veldig sterke farger kan tiltrekke seg myggen.

5. Mygg elsker blodtype 0

Studier viser at personer med blodtype 0 er mer utsatt for myggstikk enn andre. Faktisk er personer med blodtype 0 dobbelt så utsatt for myggstikk enn for eksempel personer med blodtype A.

Artikkelen fortsetter under bildet.

myggestikk
Foto: Getty Images

Blodtype og duft påvirker mengden myggstikk

Selv om du gjør alt du kan for å unngå å bli bitt av mygg, er det kanskje ikke nok. Mygg tiltrekkes av CO2 og varmen som alle mennesker slipper ut. Men de tiltrekkes også i større grad av visse dufter, som kan variere fra person til person.

Hvis du har riktig kroppslukt, er det ikke mye du kan gjøre for å holde de små blodsugerne unna. Og noe tyder på at det har en sammenheng med blodtypen din.

Noen tiltrekker seg rett og slett mygg med kroppslukt, mens andre har en naturlig kroppslukt som frastøter mygg. Det er genetisk betinget og det kan også være en avgjørende faktor for at du får flere myggstikk enn personen ved siden av deg.

Hva kan gjøres for å unngå myggstikk?

Det er mange med ulike syn på dette temaet.

Flere sier at vitamin B kan skremme mygg – akkurat som hvitløk. Slik er det ikke nødvendigvis med vitamin B, men det er kanskje når det kommer til hvitløk. Hvitløk kan i teorien ha en maskerende effekt på din naturlige kroppslukt, men dette er ikke vitenskapelig bevist.

Les også: Mygg og myggstikk – bli kvitt myggstikk som klør

Det som er bevist å fungere er myggmidler som selges i butikk. Produktene som er kjøpt i Norge er testet og fungerer som angitt på pakken.

Midlene vil imidlertid ikke kunne forhindre myggstikk helt.

Hvordan behandle myggstikk best

Hvis du fortsatt er så uheldig å ha blitt bitt av en mygg, er det et par ting du kan gjøre for å lindre kløen og hevelsen. Is kan virke lindrende på hevelsen, som også kan lindre noe av kløen.

I tillegg kan du prøve:

  • Aloe vera
  • Sitronskall
  • Bananskall
  • Eple cider eddik
  • Eukalyptus olje
  • Tigerbalsam
  • Lavendel olje

Kilde: tiphero.com, videnskab.dk