For mange skadedyr i hjemmet er et dårlig tegn – men på hva?

Har du mange sølvfisk, benkebitere, bananfluer eller edderkopper hjemme? Da har du besøk av en "indikatorart". Det er muligens et tegn på at det er noe fryktelig galt i boligen din. Les her om hva du kan gjøre mot skadedyr i hjemmet.

Skadedyr

De skumle “indikatorartene”

Det kribler og kravler rundt i huset. Det i seg selv kan være irriterende nok og det er ganske ekkelt når skadedyr dukker opp overalt.

Når du nettopp har ristet av deg den verste skrekken, er det kanskje på tide med en liten refleksjon. For hvorfor er det plutselig så mange edderkopper, benkebitere, sølvfisk eller bananfluer i hjemmet ditt?

Disse krypene er faktisk også vennene dine – og faktisk noen gang mer nyttedyr enn de er skadedyr. Disse artene kan nemlig også kalles for indikatorarter. De er en indikator på at det er noe galt i hjemmet ditt. Se her hva fire spesifikke arter er et tegn på. 

1. Benkebiteren – det lille krepsdyret

Benkebitere kalles kanskje som oftest for et insekt, men i virkeligeheten er benkebiteren faktisk et krepsdyr utstyrt med gjeller.

Hvis du har mye av dette krepsdyret i hjemmet, er det et tegn på for høy fuktighet og en indikator på at sopp og mugg muligens kan sette seg i huset.

Utenfor huset hjelper benkebitere med å bryte ned organisk materiale rundt i naturen. Inne i huset lever de av råtnende grønnsaker, frukter og lignende.

Den sunneste måten å bli kvitt benkebitere er ved å fjerne fuktigheten fra boligen din. Vil du at det skal gå fortere, kan du også pudre tilholdsstedene deres med insektspulver som inneholder en gift som er effektiv mot den type skadedyr.

Benkebiter

2. Edderkopper er ikke insekter

Det kan være vanskelig å omgi de lumske edderkoppene med stor kjærlighet. Ikke minst hvis man lider av en galopperende araknofobi – angst for edderkopper.

Kanskje fjerner det litt av demonismen fra edderkoppene hvis man vet at edderkopper faktisk ikke er insekter, men “spindler” i familie med midd og skorpioner. Hjalp det?

Edderkopp

Edderkopp-år

Hvis det ett år er edderkopper – med eller uten dødningshoder på ryggen – på ethvert hjørne i huset ditt, er det nødvendigvis ikke boligen din det er noe galt med. Noen år er det faktisk bare edderkopp-år, hvor levevilkårene har vært ideelle for edderkoppene i området ditt. 

Imidlertid er mange edderkopper som regel en indikator på at det er litt for mange sprekker i huset ditt. Bor du i et gammelt hus kan det være vanskelig å komme til bunns i problemet. Hvis huset er av nyere dato, vil du sannsynligvis fortere kunne få overblikk over hvor både edderkoppene og insektene de lever av kommer inn  – for deretter å tette hullene.

Vertikal støvsuging av skadedyr

Om du vil bli kvitt edderkoppene, så er støvsugeren din beste venn. Støvsug hele boligen både vertikalt og horisontalt – og på tvers av taket. Gjør det på en tom støvsugerpose slik at suget er maksimalt.

Prøv også å få orden på rotet ditt slik at det ikke er altfor mange gjemmesteder for edderkoppen å tvinne spindelvevet sitt og ligge på lur. 

De vanlige insektsmidlene er sjeldent særlig effektive mot edderkopper. Dette skyldes blant annet at edderkopper ikke er insekter og at de derfor har en annen adferd enn disse. Mange insektmidler virker ved at insektene trekker kroppen deres gjennom giften. Det fungerer ikke på edderkopper. De ligger jo bare i kriker og kroker mens de venter på gevinst.

3. Bekjempelse av bananfluer

Bananfluer er ekstremt irriterende når de surrer rundt på kjøkkenet. De er imidlertid ikke skadelige i seg selv og bærer ikke rundt på smitte slik som for eksempel flått. Fremfor alt er de bare en indikator på at hygienen ikke er god nok på kjøkkenet.

De holder som regel til på kjøkkenet, og i aller størst antall på slutten av sommeren. Livretten deres er gjærende og råtnende frukt og grønnsaker, samt andre matrester.

Bananflue

Lag din egen skadedyr-felle

Når bananfluen har vært så snill og vært oppe og markert at det er “something rotten in your kitchen”, så er det bare å ta grep. Heldigvis finnes det mange effektive midler mot bananfluer på markedet. Like enkelt er det faktisk å lage sine egne feller til bananfluene. 

4. Såpespisende skadedyr

Surprise! Sølvfisk er faktisk et insekt i motsetning til både edderkoppen og benkebiteren. Sølvfisken deler adferd med benkebiteren, da også den foretrekker fuktige steder.

Finner du en sølvfisk på badet er det ingen grunn til at gå i Terminator-mode med én gang. Om du finner dem i større antall på kjøkkenet eller andre steder hjemme, kan det være en indikator på at det er et fuktproblem i boligen, og da er det grunn til å ta grep. Du kan for eksempel starte med å sørge for litt mer gjennomtrekk i huset. Det holder med 5-10 minutter i ny og ne. Da vil sølvfisken begynne å drømme seg vekk til varmere og mer fuktige omgivelser.

En grundig rengjøring og støvsuging er også effektivt mot sølvfisk. Unngå imidlertid for mye gulvvask. Sølvfisk trives i fuktigheten og såpe er tilfeldigvis også en del av sølvfiskens kostplan. Derfor kan du til tider oppleve stor trengsel av sølvfisk i såpekammeret i vaskemaskinen din. De spiser gledelig vaskepulveret. 

Skjeggkre