3. juni i ble den største snegleaksjonen i Norge noensinne arrangert på Konnerud i Drammen.
Hele bydelen ble dekket av et åte brunsneglene ikke kan motstå, og tusenvis av snegler har død hittil, men tallet vokser ennå.
For denne metoden har langtids effekt og vil drepe i flere uker, ja kanskje hele sommeren igjennom.
Torstein Mo, sivilagronom og en av lederne bak aksjonen, har kjempet mot sneglene i over tjue år, men mener denne nye metoden er mer effektiv enn noen annen.
Brunsneglen er glad i øl, og nettopp det kan brukes mot dem. Konnerudmetoden går ut på å bruke resten fra ølbrygging – nemlig mask, som er knust og fuktig malt, men du kan også bruke gjærdeig eller vorterøl.
I denne kornblanden tilsetter de Nemaslug.
Brunsneglens naturlige fiende
Nemaslug er små rundormer som finnes naturlig i jorden der de opprinnelig kommer fra. Når de får i seg disse blir de syke og dør, men det stopper ikke der.
For brunsneglen er kannibaler og når de spiser sine egne spres sykdommen videre.
– Vi bruker deres svakheter mot dem, og metoden fungerer fantastisk. Det tar cirka sju dager fra de spiser rundormene til de dør, og med den giften vi la ut har vi drept tusenvis av snegler over flere uker, forteller Mo.
Hele 1500 deltok på aksjonen og hele bydelen Konnerud ble dekket med sneglegiften.
– For at det skal fungere må man ha store aksjoner og dekke store områder. Flere burde arrangere slike dugnader, oppfordrer Mo.
Nemaslug skal ikke være skadelig for miljøet eller andre dyr.
Ny oppfinnelse
Andre kjente metoder for å drepe disse sneglene er å klippe de med saks, hele salt over dem eller dekke jorden med kaffegrut. I tillegg kommer det i år en helt ny oppfinnelse i butikken, nemlig Snegleslukeren.
Snegleslukeren kan minne om en støvsuger, men oppsugningsrøret er laget slik at sneglene ikke klistrer seg inntil på vei ned i posen, og posen er spesialdesignet til de fuktige sneglene. I posen skal det være sneglepulver som vil drepe de hurtig.
– Hvis jeg skal anbefale noen av disse rådene må det bli å gå å klippe sneglene i to med saks. Det er mye mer effektivt enn å gå rundt med den Snegeslukeren. Sneglene kan godt ligge igjen på bakken, det skader ingenting, sier Mo.
Slutt å salte
Salt, som har vært en av de mest brukte metodene, vil Torstein Mo få en slutt på.
– Saltet lager flekker i hagen og i tillegg er det dyreplageri. Sneglene drepes sakte, så det synes jeg man burde kutte ut, forteller Mo.
Regjeringens krig mot brunsneglen
Miljøminister Tine Sundtoft vedtar nye forskrifter ved import av planter som vanligvis bringer med seg brunsneglen og harlekinmarihøna. Dette betyr at den som importerer får en plikt til å undersøke lasten for blindpassasjerer og kan straffes etter to paragrafer i naturmangfoldloven.
I tillegg blir det forbudt å selge de mest skadelige planteartene, som blant annet gullregn og lupiner.
Det er først og frems snakk om profesjonelle hagefolk og daglige ledere av hagesentere disse reglene gjelder. Hagesentrene blir pliktige til opplyse kundene hvilke planter som kan skade hagemiljøet med uønskede gjester.
Konnerudmetoden på 1-2-3
1. Arranger dugnad/snegleaksjon i nabolaget.
2. Bruk rester fra ølbrygging, mask og tilsett Nemaslug i blandingen.
3. Spre dette utover i hele nabolaget. Åten må legges ut med 25 meters mellomrom.
Flere gode råd kan du lese hos Bioforsk, i deres snegleveileder.