Skadedyr

Problemer med skadedyr? Her finner du alt om skadedyr

Skadedyr kan være et stort problem, men ta det med ro. Det er alltid noe du kan gjøre med situasjonen, enten det dreier seg om rotter i huset, grevling i hagen eller små skadedyr som fluer, veps, sølvkre, skrukketroll, saksetroll, edderkopper, bananfluer, fleskebiller (også kalt fleskeklanner), grevling, kakerlakker og veggedyr (veggdyr).

Les mer

Hva er et skadedyr?

Skadedyr er et eller flere dyr som utnytter en ressurs som også har interesse for oss mennesker, som forårsaker «en skade», og som oftest et økonomisk tap.

Andre dyr som er smittebærere av sykdommer eller på ett eller annet vis er til plage eller sjenanse for menneskeheten, blir ofte regnet som skadedyr. Motsatsen til et skadedyr er et nyttedyr.

Alle kan bli utsatt for skadedyr. Skadedyr finner ofte veien inn i utette bygninger eller som blindpassasjerer i varer og bagasje.

Hvorfor er det skadedyr i huset eller hagen?

Hvis du støter på grevling, sølvkre, skrukketroll, bananfluer eller edderkopper hjemme eller i hagen, så kan det være en god ide å sette seg litt inn i hvorfor de har funnet veien til ditt hjem og hage. Det kan nemlig være en god grunn til det.

Bananfluer på kjøkkenet

Svirrer det litt for mange bananfluer rundt på kjøkkenet ditt? Det er ikke så bra. De er ikke spesielt skadelige, men de er en indikator på at det ikke er rent nok hjemme hos deg. Og synderen er som oftest å finne på kjøkkenet. Les mer om hvordan du blir kvitt bananfluer.

Buorm

Buorm er Norges største slange, men den er helt ufarlig. Den er ikke et skadedyr, men er derimot fredet og det er ulovlig å drepe den. Her får du vite hva du bør gjøre hvis det dukker opp en buorm i hagen.

Flaggermus

Flaggermus er små pattedyr som kan fly. Alle flaggermus er fredet og de er ikke skadedyr, men kravling og piping i vegger kan oppleves som plagsomt. Lær mer om flaggermus i denne utfyllende artikkelen.

Fleskebille (Fleskeklanner)

Fleskeklanner, eller fleskebiller som mange sier, er en vanlig bille i Norge. Den er et skadedyr angriper matvarer. Vi gir deg tips til hvordan du blir kvitt fleskebiller.

Grevling i hagen

Grevling (meles meles) er sannsynligvis det største rovdyret du får se i vill tilstand, men ikke vær redd. Grevlingen er et skadedyr som kan gjøre stor skade i hagen. Grevlingen er ufarlig for mennesker: Den biter biter ikke til det knaser og du trenger ikke fylle skoene med koks. Her kan du lære mer om hvordan du blir kvitt grevling.

Hjortelusflue

Hjortelusflue er ikke et skadedyr som vi finner i hjemmet, men det er en parasitt i skogen som kan gi kløende stikk i opp til ett år. Her får du tips til hvordan du unngå å bli bitt av den lille fluen.

Hoggorm

Hoggorm er Norges giftigste slange, men er ikke et skadedyr. Mange er derimot livredde for hoggormer og hoggormbitt. Noen ganger kan også dukke opp rundt hus og hytter. Katter og hunder er også utsatte for hoggormbitt

Husbukk er et fryktet skadedyr

Husbukk er et skadedyr som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus. Her får du vite hvordan du bekjemper husbukk.

Kakerlakker

Kakerlakker er et skadedyr som blir mer og mer vanlig i Norge. I vår artikkel får du vite alt om kakerlakk som skadedyr.

Saksedyr

Saksedyret er harmløst, men mange synes de er ekle. Siden det ikke gjør skade på hus regnes det heller ikke som et skadedyr. I denne artikkelen får du vite hvordan du blir kvitt saksedyret.

Skrukketroll

Skrukketrollet er ufarlig, men mange synes det er ekkelt få det i hus. Vi guider det gjennom hvordan du blir kvitt skrukketroll.

Sølvkre

Dukker det plutselig opp sølvkre på badet, så trenger du nødvendigvis ikke bli så bekymret. Det er mer grunn til bekymring hvis du møter dem i andre rom i boligen din. Møter du for eksempel sølvkre på soverommet, så tyder det på at det er fuktig i rommet. Vi har flere artikler om hvorfor sølvkreene dukker opp og hvordan du blir kvitt sølvkre.

Veggdyr – veggedyr

Veggedyr, eller veggdyr som de ofte kalles, er et fryktet skadedyr. Her får du vite alt om bekjempelse, veggedyrbitt og forsikring mot veggedyr.

For mange skadedyr i hjemmet er et dårlig tegn – men på hva?
Skadedyr

For mange skadedyr i hjemmet er et dårlig tegn – men på hva?

Har du mange sølvfisk, benkebitere, bananfluer eller edderkopper hjemme? Da har du besøk av en "indikatorart". Det er muligens et tegn på at det er noe fryktelig galt i boligen din. Les her om hva du kan gjøre mot skadedyr i hjemmet.

Her er grunnen til at du er en myggmagnet
mygg

Her er grunnen til at du er en myggmagnet

De fleste får myggestikk, men noen får flere enn andre. Hvorfor? Det kan du få svaret på her. Du vil også få gode råd til hvordan du unngår myggestikk og hva du kan gjøre hvis du får et.

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset
Skrukketroll (Oniscidea) dukker ofte opp i kjellere om høsten.

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge planter i drivhus og lagrede grønnsaker.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem
Møll kommer ofte inn i huset gjennom matvarer. De gjemmer seg i mel eller grynprodukter som du har med fra matbutikken.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler med frost, støvsuger, insektmiddel og andre enkle triks.

Dette rådet mot skjeggkre har mange fått med seg!
skjeggkretips

Dette rådet mot skjeggkre har mange fått med seg!

Skjeggkre skaper mange problemer for boligeiere og ingen har lyst å få skadedyret i hus. En ny undersøkelse viser at ett forebyggende råd spesielt mange nordmenn har fått med seg.

Slik blir du kvitt grevling i hagen
Grevling er det største rovdyret de fleste mennesker får se i vill tilstand.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Slik holder du kleggen unna
Kleggen trives best i nærheten av vann og der det finnes kuer og hester.

Slik holder du kleggen unna

Kleggen har en sakslignende munn som den klipper opp huden med, slik at den kan suge blod fra åpent sår. Høres det ikke så fristende ut? Slik gjør du for å unngå klegg!