Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips her for å holde tyvene ute. 

Den søte juletida er på vei, og det betyr at mange norske hjem står tomme når vi reiser på tvers og langs for å feire jula med nære og fjerne. Dette betyr høysesong for innbruddstyver.

Dessverre, hvis du vil holde tyvene borte, er det ikke alltid nok å bare låse døren. Tyver er mer spekulerte. 

Tidligere politibetjent og stortingsrepresentant Guro Angell Gimse forteller til Trønder Avisa at det enkle er nok det beste. 

– Noen av tiltakene kan være veldig enkle. Det enkleste er nok det beste. At det ser ut som det går folk i området rundt huset er det tydeligste tegnet på at det er folk hjemme. Det er en lettvint greie for en nabo å gjøre. Hør om en nabo kan måke snø og lage bil- og fotspor i snøen, sier Gimse. 

Uforberedte forstyrrelser 

Selv om innbruddstyvene har blitt grundigere i forberedelsene til innbruddet sitt, opplever alarmselskapet Supervision Alarmtechnik at de ikke kan ignorere uforutsette forstyrrelser. I en pressemelding gir de derfor sine beste råd for hvordan man kan unngå innbrudd i julen.  

Slik unngår du innbrudd i jula 

Hvis du vil unngå innbrudd i juleferie, er dette tre gode tips å følge: 

1. Unngå tomme innkjørsler og mørke stuer 

Gjør det vanskelig for tyvene å avkode om du er hjemme eller ikke ved å ha lyset og kanskje også la radioen stå på. Det er også en god ide å ha en bil stående. Lag eventuelt en avtale med en nabo som holder jul hjemme om å flytte bilen sin over i din carport. 

2. Se hva tyven ser

Gå rundt i huset og se gjennom vinduene dine for å se hva tyven ser. Hvis dyre bærbare datamaskiner ligger fremme, eller står det dyre designstoler rett ved vinduer, kan det være lurt å vurdere å flytte dem slik at de ikke er så lett å se for en tyv. 

3. Skilt med alarm 

Tyvene orienterer seg alltid om utganger og rømningsveier, siden deres største frykt er å bli sett. Ved å skilte tydelig om hvilket alarmutstyr du har kan det være nok til å skremme tyvene på forhånd. De vet nemlig godt hvilke alarmer de skal unngå, så hvis du har en avansert en, kan det være lurt å skilte med det. 

Noen alarmer har for eksempel en tåkekanon som gjør det vanskeligere for tyven å finne tyvegodset. En tåkekanon kan også gjøre det vanskeligere for tyven å være rask.