Kona til heismontøren Morgan Svensen (43) har bekymret seg over borebanden den siste tiden etter at de slo til i Moss i mars. Ekteparet bor i Sarpsborg, og var ikke særlig interessert i å betale ekstra for alarm på vinduene. Da tok Morgan saken i egne hender.
– Det er lov å ta enkle tiltak på egen hånd uten at det trenger å koste for mye, forteller Svensen.
Borebanden har herjet rundt på østlandet de siste månedene, og har fått navnet på grunn av innbruddsmetoden de bruker. Først borer de et hull i vinduskarmen, deretter trår de en ståltråd inn hullet og klarer dermed å åpne vinduet.
Kreativ problemløsning
Svensen kaller metoden han bruker for å sikre vinduene for en «Petter Smart»-løsning, og har i etterkant tenkt over flere måter å sikre de forskjellige vinduene rundt om i huset på.
- Beskytt boligen: 7 huskatastrofer du lett kan unngå
I to (senere tre) videoer postet på Facebook, viser Svensen hvordan han har sikret vinduene mot den fryktende banden. Metoden utføres ved hjelp av strips og en alarm fra Biltema som kostet rundt 40 kroner.
Saken ble først omtalt i Fredriksstad Blad.
I videoen viser han hvordan han brukes strips til å holde vinduet fast ved å låse den rundt håndtaket. Dermed er det ikke umulig for borebanden å komme seg inn, men litt vanskeligere enn uten metoden.
Alarmen går av når vinduet settes på fullt gap – altså er det mulig å lufte, men alarmen går av hvis noen prøver å komme seg inn.
Andreetasje også utsatt
I tillegg til stripsene på vinduet, har Svensen satt opp lamper med bevegelsessensorer bak garasjen og har planlagt å låse fast stigen til veggen.
- Beskytt deg mot ID-tyveri: Se hvordan du sikrer postkassen
– Jeg tenkte at andreetasje ikke var utsatt, helt til at jeg kom på at stigen henger på veggen rett rundt hjørnet, forteller han.
Brannvesenet anbefaler derimot ikke å bruke disse metodene der vinduene er definert som alternativ rømningsvei.
– Der vindu er definert som alternativ rømningsvei er denne innbruddssikringen ikke godkjent. Det er eiers ansvar å sørge for brannsikkerheten, herunder mulighet for rømning, forteller Per Svanæs, leder for brannforebyggende avdeling hos Fredrikstad Brannvesen, til Demokraten.