Ekspertene advarer nå om tre sofistikerte metoder som svindlerne bruker for å lure deg. Svindelen blir stadig mer målrettet, og du må være på vakt for ikke å bli et offer for disse smarte triksene, advarer Tron Ingebrigtsen, leder for informasjonssikkerhet i Frende Forsikring, i en pressemelding.
Metode 1 – Venn i nød-trikset:
Du kan motta en tilsynelatende hjelpemelding fra en venn på Messenger, hvor de hevder å være i nød og trenger hjelp med gjenopprettingskoder. Det kan virke uskyldig å hjelpe en venn i nød, men pass på! Svindleren kan bruke dette trikset til å stjele dine koder og utføre kjøp i ditt navn.
Metode 2 – Ufrivillig pengemuldyr:
Svindlere velger ut personer som venter på erstatning for noe, for eksempel en reklamasjonssak. De later som de er fra reklamasjonsavdelingen og hevder at de skal overføre penger til deg. Plutselig overfører de et mye høyere beløp og ber deg returnere differansen. Du ender opp som et ufrivillig redskap for hvitvasking av penger uten å være klar over det.
Metode 3 – Dobbelt bedrageri:
Den tredje metoden er like skummel som den er smart. Svindlerne starter med å lure deg til å investere i falsk kryptovaluta. Når du anmelder svindelen til politiet, kontakter de deg og utgir seg for å være politiet som etterforsker saken. De ber deg logge inn på nettbanken for å hjelpe med etterforskningen. Faktisk er du i ferd med å bli et offer igjen, denne gangen med bankkontoen din tømt.
Vær oppmerksom
Disse triksene er stadig mer avanserte, og det er viktig å være oppmerksom. Svindlerne har til og med tilpasset seg språklig og utseendemessig for å gjøre svindelen mer overbevisende. Det er på høy tid å beskytte seg mot disse utspekulerte svindelmetodene. Hold deg skeptisk, beskytt passordene dine og følg nøye med på bankkontoene dine.
Syv råd som beskytter deg mot svindel
- Vær skeptisk til alle henvendelser som dukker opp uten at du forventer det, selv om det kommer fra en du kjenner. Det kan være svindel. Ikke godkjenn koder, klikk på lenker eller åpne vedlegg uten å være sikker på hvem avsenderen er.
- Blir du oppringt av noen som ber deg oppgi koder eller gjøre noe du blir usikker på? Legg på og ring opp igjen til de du tror kontaktet deg for å spørre om det faktisk var dem som ringte.
- Ha gode passordvaner. Beskytt alle kontoene dine med et unikt passord. Da er ikke alle kontoene dine truet hvis ett passord lekker.
- Bruk alltid totrinnsbekreftelse for ekstra beskyttelse av kontoene dine.
- Ikke overfør penger til en såkalt «sikker konto» hvis noen ringer og sier at kontoen din er hacket. Banken din vil aldri be deg om å overføre pengene dine til en slik konto.
- Følg med på bankkontoene dine. Kontakt kortutsteder eller sperr kortet ditt hvis du ser uventet aktivitet.
- Opprett frivillig kredittsperre. Slik unngår du at andre tar opp lån eller handler på kreditt med navnet ditt.
Kilde: Tenerity og Frende Forsikring