Pass på! Dette stjeler tyvene nå

Tyver stjeler griller og møbler fra hager. Selv blomster, planter og hagegnomer får ikke stå i fred for tyveri i norske hager.

tyver i nabolag

Sommeren er her og mange skal kanskje være hjemme eller ut å oppleve Norge. Skal du sistnevnte, eller bare bort fra hus og hage bør du selvfølgelig passe på tyvene, men også hvis du er hjemme bør du følge litt ekstra med utenfor hjemmet nå i sommermånedene.

– Nå er det høysesong for saker og ting som blir rappet fra hageområder, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, i en pressemelding.

Tyvene spenner fra mobile vinningskriminelle fra utlandet til ungdommer som finner på sprell hjem fra fest på natten.

– På sommeren er det alt fra bålpanner og hagemøbler til griller og robotgressklippere som blir stjålet. Belegningsstein som ligger klar til å bli lagt ut og nyplantede hekker er faktisk også utsatt, sier han.

Clementz kjenner til at ferdigplen har blitt rullet opp igjen i nattens mulm og mørke og fraktet bort. Til og med et tungt fuglebad er blitt båret av gårde.

– For en del år siden ble jeg selv vitne til at frekke tyver bare rygget inn i et gårdsrom og tok med seg dyre skiferheller. De stakk raskt fra stedet, sier han.

Dekket av forsikringen

Tyveri av løse gjenstander fra utearealet til privatboliger er dekket på innboforsikringen. Tyveri av planter som står i bakken og slikt som fastmonterte hagegnomer er dekket for tyveri på husforsikringen.

– Det er greit å være klar over at det er egenandel og maksbeløp på erstatningen. Dette kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, sier Sigmund Clementz i If.

Løse gjenstander bør låses inn om kvelden, i den grad det er praktisk mulig.

Elsparkesykler og sykler er det vanligste som blir stjålet fra eget uteareal.