Munnbind selges fortsatt i Norge – trekkes tilbake i Danmark

Stoffmunnbind fra Helly Hansen trekkes tilbake i hele Danmark. Myndighetene mener at det ikke kan dokumenteres at et kjemikalie i munnbindet kan drepe viruset. 

Munnbindet er trukket tilbake, da det ikke kan dokumenteres at et tilsatt kjemikalie i munnbindet kan drepe et virus som koronavirus. Det skriver den Danske miljøstyrelsen i en pressemelding.

Munnbindet det er snakk om er HH Lifa Face Mask fra Helly Hansen.

– Selskapet har solgt et gjenbrukbart munnbind, som annonseres med blant annet å kunne drepe virus ved hjelp av et kjemikalie tilsatt i munnbindet. Slike produkter kan ikke markedsføres eller brukes med mindre de er godkjent i henhold til EUs biocidforordning, sier kontorsjef i Miljøstyrelsen, Kim Holm Boesen i en pressemelding.

Biocider er en fellesbetegnelse for kjemiske stoffer som dreper levende organismer.  Biociderforordringen regulerer bruk av stoffer og produkter som brukes for å bekjempe uønskede organismer. Norge er også underlagt EUs biocisforordning. 

Munnbindet i stoff: HH Lifa Face Mask fra Helly Hansen. Foto: eventyrsport.dk

Selges fortsatt i Norge 

Både på nett og i butikk kan du fortsatt finne munnbindet hos Helly Hansen som nå har blitt ulovlig i Danmark. 

– Som et globalt selskap må vi må forholde seg til de gjeldene lover og regler i alle markedene vi operere. Vi vil naturligvis forholde oss til vurderingen gjort av Miljøstyrelsen frem til vi har fått produktet godkjent av danske myndigheter, sier Tor Jenssen, chief marketing officer i Helly Hansen til VG

Han forteller videre til VG at Helly Hansen nå ser på videre markedsføring av munnbindet og at de snart håper å kunne selge munnbindet igjen i Danmark, da alt overskuddet går til veldedighet.