Hvordan sikre boligen med alarm

Fellesferien er rett rundt hjørnet, og en del har kanskje begynt å tenke på hvordan de skal sikre huset før de reiser bort.

Mange tenker først og fremst på tyverisikring, men det er ikke det eneste du bør beskytte boligen mot når huset står tomt i dagevis. Her gir vi deg en oversikt over hvordan du kan sikre boligen med ulike former for alarmer.

Innbruddsalarm
De fleste som velger å innstallere boligalarm, gjør det med tanke på å sikre seg mot innbrudd. Her er det bevegelsesdetektorer i boligen som sørger for at alarmen går om noen beveger seg i boligen når alarmen er på.

En høylydt sirene skal skremme eventuelle tyver på flukt. Samtidig går det en melding til sentralen hos alarmselskapet som så vil ta kontakt for å undersøke om det er grunn for vektere å rykke ut til boligen. Tryggheten i å vite at noen der hjemme passer på når du er borte, kan være god å ha når du selv sitter milevis unna.

Les mer om hvordan du kan Sikre boligen mot innbrudd.

Skallsikring
Skallsikring regnes som innbruddsforsikring, men er gjerne et tilleggstiltak i alarmselskapenes grunnpakker.

Skallsikring beskytter byggningskallet, eller fasaden, i form av magneter og sensorer på dører og vinduer. Dette er med andre ord en utvendig sikring av boligen, som sørger at du blir varslet allerede før en innbruddstyv er kommet inn i boligen.

Skallsikring varsler noen prøver å bryte seg inn

Skallsikring varsler når noen forsøker å bryte seg inn.

Du bør dog være oppmerksom på at tyvene blir stadig freidigere, og det er ikke nok kun å sikre grunnetasjen. Det er ikke uvanlig at innbruddstyver tar seg inn i boliger med alarm gjennom usikrede vinduer i annenetasje. Skal du først ha skallsikring, så sørg derfor for at alle vinduer i boligen er sikret, også de i høyere etasjer.

Brannalarm
Du må selvsagt ha røykvarslere i boligen, slik at du raskest mulig blir oppmerksom på brann og røykutvikling. Ikke bare er det et viktig sikkerhetstiltak, det er også lovpålagt.

Brann

Med en detektor tilboblet en alarmsentral kan brannvesenet få beskjed når alaramen går, også når du er bortreist.

Men det hjelper lite om alarmen går i boligen når du selv ligger på stranda i Sør-Europa. Har du derimot en røykdetektor som er tilkoblet et alarmselskap, vil operatøren få opp en melding på sin dataskjerm hvis alarmen går i boligen din. Dermed kan de raskt sende ut en vekter eller varsle brannvesenet og sørge for at de rykker ut ved brann og røykutvikling.

Vannalarm
Det finnes flere typer vannalarmer på markedet. Noen varsler deg lokalt, andre kan du koble opp mot alarmsystemet slik at det går en varsling til alarmsentralen når det oppstår en lekkasje. Sistnevnte er kanskje det gunstigste om du vil sikre deg ved lengre fravær fra hjemmet.

Men det finnes andre alternativer til dette. Det enkleste er selvsagt å skru av hovedkranen før du reiser. Det kan være prøve å stenge den noen dager før du reiser. Det er nemlig ikke sikkert du klarer det. Les mer om dette i artikkelen Har du glemt stoppekrana.

Noen ganger er det ikke mulig å stenge hovedkranen av praktiske årsaker, for eksempel fordi naboen skal vanne planter mens dere er bortreist. Da vil en vannstoppeventil kunne hindre at du kommer hjem til vannlekkasje og store ødeleggelser. Les mer om dette i artikkelen Stopper lekkasjer før du ser dem.

Glem ikke at boligen ikke er det eneste du bør sikre før du reiser på ferie. Slik sikrer du bil og sykkel mot tyveri