Høytid for brann: Slik sikrer du hjemmet!

Desember en blant månedene med flest branner i norske hjem, og statistikken viser at brannene i denne måneden ofte er mer alvorlige enn ellers i året. En røykvarsler kan være redningen, men det er allikevel flere ting du bør være obs på.

brann

I en undersøkelse gjennomført på vegne av Respons analyse kommer det fram at hele 1 av 5 bør sjekke røykvarsleren oftere. De fleste røykvarslere har en holdbarhet på omtrent ti år, men effekten blir dårligere år for år. Det kan bli fatalt når vi går inn i adventstiden.

Færre dør i brann

Siden Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap startet registreringene av omkomne i brann i 1979 har det i snitt omkommet 61 personer hvert år. Over 80 prosent av alle de omkomne i brann har omkommet i boligbrann. Etter røykvarsleren ble påbudt i 1991 har antallet som omkommer i boligbrann gått ned.

Test røykvarsleren jevnlig

Gjør det til en vane å teste røykvarsleren én gang i måneden. Hold inne testknappen til den begynner å pipe. Jevnlig rengjøring er også viktig for at den skal fungere.

For at det skal være mest mulig effektivt, bør det være tilstrekkelig av dem i boligen så de kan høres godt fra alle om. En brann utvikler seg raskt, og hvert sekund er verdifullt. Derfor kan det lønne seg å investere i seriekoblede røykvarslere, som fungerer ved at hvis en av varslerne går av, så går alle av. Dette er spesielt viktig om du bor i en bolig med flere etasjer.

Lite kontroll på brannslukkere

Det er ikke bare brannvarslere som utgår på dato eller mister effekt med årene, det gjelder også brannslokningsapparater. Den tar også kort tid å sjekke, og bør gjøres jevnlig.  

Slik sjekker du Brannslukkeapparatet

  • Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt
  • Husk at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nært soverommene.

Tall og info er hentet fra Norsk Brannvernforening