Dra på ferie uten bekymring

Dra på ferie uten bekymring for innbruddstyver. Noen enkle forholdsregler reduserer sjansen for innbrudd.

Det nærmer seg fellesferie og en av høysesongene for innbrudd. Skal du, som tusenvis av andre, reise bort de nærmeste ukene, gjør du lurt i å ta noen enkle forholdsregler før du slukker lyset og låser døra.

– Ikke annonser på Twitter, Facebook, blogger eller andre nettsteder at du skal forlate huset for lengre tid.
– Ikke signaliser til potensielle tyver at huset står tomt ved å ha en overfylt postkasse. Be Posten videresende eller oppbevare posten din til du kommer hjem, og spør om naboen kan ta inn avisen for deg.
– Klipp plenen like før du reiser, og spør om naboen kan gå over plenen en gang ekstra hvis du er borte mer enn to uker. Langt gress kan være et hint til tyver om at ingen er hjemme.
– Spør om naboen kan kaste søppelet sitt i bossdunken din et par ganger mens dere er borte. Det gir også en illusjon av at huset er bebodd.
– Hvis du har fasttelefon i boligen, kan du videkoble den til mobilen eller feriestedet. Hvis tyver prøverringer for å se om det er noen hjemme, vil du lure dem til å tro at boligen er bebodd. Dette forutsetter selvsagt at du besvarer også ukjente nummer.
– En tidsbryter til radioen kan lage liv og røre i huset selv om alle er borte. Du kan selvsagt også bruke tidsbryter til lyset, men det vil neppe ha like stor effekt nå i de lyse sommernettene.
– Ikke trekk for gardinene om du ellers ikke pleier å gjøre det. Flytt heller unna verdisaker som kan virke fristende på uvedkommende som titter inn.
– Gjør det vanskelig for tyven å bryte seg inn. Sikkerhetslås og alarm reduserer sjansene for innbrudd.
– Sørg for at alle vinduer og dører er lukket og låst.
– Tyver liker å jobbe i skjul. Er det et vindu som er skjult bak en hekk eller lignende, kan det være på sin plass å ta en liten beskjæring før dere reiser bort.
– Ikke gjør jobben enklere for tyver ved å ha verktøy liggende. Legg bort stigen, og lås verktøy bort i garasjen eller boden.