Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

Høstens første snø østafjells kommer trolig i helgen, med sjanse for å se snø allerede fredag. Selv om Nord-Norge har hatt snø den siste perioden og oktobermåned ble målt som den kaldeste på 10 år, har snøen latt vente på seg på østlandet.

– Store områder på Østlandet vil få den første snøen i høst på søndag og mandag, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til Nrk.

Meteorologen hevder det fram til og med lørdag er greit med sommerdekk, men råder alle som enda ikke har byttet til vinterdekk om å gjøre det senest lørdag.

På grunn av et lavtrykk kan snøen legge seg som nedbør. Det er fortsatt tvil om det blir regn eller snø, ifølge Meteorologisk Institutt. Men for de som bor på 200- 400 meter vil det sannsynligvis bli hvit.

Glatte veier

Vinteren er for fullt i gang i Nord-Norge og flere steder i Midt-Norge ligger snøen allerede på 200-500 meter. Det kalde været og det hvite nedbøret kan føre til flere glatte veier i landet og allerede har det vært flere trafikkulykker. Så pass på det ute.

Hvert år skjer det samme høsten blir brått til vinter med frost, kalde temperaturer og ikke minst glatte veier. Du kunne skifte til piggdekk allerede den 1.november, men har du piggfrie vinterdekk er det faktisk ingen regel for når du skal skifte. Imidlertid kan det være lurt å være føre var og skift så fort som mulig, slik at man ikke står uten en snøfylt morgen.

Kravet for vinterdekk er at mønsterdybden er 3 millimeter. Utenom vinterhalvåret skal mønsterdybden minimum være 1,6 millimeter.