Derfor bør tøymunnbindet ditt ha dette merket

Du bør se etter dette merket på tøymunnbindet, ellers kan det i verste fall medføre en økt risiko for å bli smittet.

I en tid hvor vi skal bruke munnbind for å beskytte oss og andre både i kollektivtrafikken, i noen butikker og andre steder, er det viktig at munnbindet vi velger er praktisk og fungerer optimalt. 

Medisinsk munnbind er ikke det mest flatterende, men beskytter godt og er godkjent til bruk. En mer trendy versjon er tøymunnbindet. Tøymunnbind kommer i mange farger og versjoner og kan både pryde samtidig som det beskytter. 

Til gjengjeld er det viktig at munnbindet er markert: CWA 17553.

– Ved valg av munnbind til bruk i befolkningen anbefaler Folkehelseinstituttet fortrinnsvis medisinske munnbind. Tøymunnbind som kan dokumentere at de oppfyller kravene som er anbefalt i det europeiske avtaledokumentet (SN-CWA 17553:2020) kan også benyttes, skriver seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle på Folkehelseinstituttet i en e-post til NRK.

For å oppfylle kravene, skal munnbindet være testet i et testlaboratorium. Flere produsenter, butikker og motehus lager sine egne tøymunnbind, men det er opp til produsentene å få det testet, noe som kan koste rundt 10.000 kroner. 

Standard Norge finner du hvilke krav som stilles til munnbind og produsentene.

Hjemmelagde munnbind 

Mange velger også å sy sine egne munnbind. Da kan du få et helt unikt og det er et hyggelig syssel. Men munnbind du syr selv oppfyller heller ikke de europeiske kravene. 

FHI vil ikke fraråde noen munnbind, men de anbefaler heller ikke munnbind som ikke er godkjent og merket med CWA 17553, da man ikke vet hvor godt det virker. 

Når munnbindet ikke er testet vet man heller ikke filtreringsevnen. Et munnbind med lav eller ukjent filtreringsevne vil trolig i liten grad beskytte de som bruker det mot smitte. 

Eriksen-Volle forteller at et studie viser at tøymunnbind i verste fall kan medføre en økt risiko for å bli smittet.

Les også: Norsk munnbind trekkes tilbake i Danmark – selges fortsatt i Norge.