Vi lever i et trygt og fredelig samfunn hvor det å tenke på egen sikkerhet og beredskapslager kanskje virker overdrevet for mange – men vi er samtidig et sårbart samfunn som er avhengig av blant annet strøm, vann og internett. Uvær, sabotasje, terror eller tekniske problemer kan derfor lage stor skade og føre til at det kan bli vanskelig å få tak i nødvendige varer.
Derfor er alle husstander i Norge oppfordret til å ta noen enkle grep for å sikre sin egen beredskap. Skulle krisen først være ute er vi alle bedre stilt om man er forberedt, derfor har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap laget en oversikt over hva man kan ha i hus for å klare seg selv i minst tre døgn.
Mat
Ved en krise bør man ha nok mat i boligen til å mette alle, også til de med spesielle diett-behov og til husdyr. Tenk også nøye gjennom hvordan maten skal tilberedes dersom strømmen og vannet er borte. Her er noen tips:
- Istedenfor å handle hver dag kan du handle noen ekstra dagers forbruk av maten du vanligvis spiser.
- Pass på å alltid ha litt ekstra av matvarer med lang holdbarhet, gjerne, mat som kan oppbevares i romtemperatur og spises uten varmebehandling.
- Gode eksempler til beredskapslager er knekkebrød, hermetisk mat, energibarer og tørket frukt og nøtter.

Varme og lys
For de fleste av oss er strøm den primære varmekilden i boligen. Skulle det dukke opp uventede strømbrudd er det derfor noen muligheter du bør vurdere:
- Har du ikke vedovn kan du investere i en parafinovn beregnet til innendørs bruk. Lag eventuelt en avtale med naboer, venner eller familie du kan få husly hos om krisen skulle være ute.
- Ha varme klær, pledd og dyner tilgjengelig i boligen
- Ved strømbrudd bør du ha batteridrevne lyskilder som lommelykt eller hodelykt tilgjengelig. Fyrstikker og lighter bør du selvfølgelig også alltid ha.
Drikke
Det er anbefalt å ha minst tre liter rent vann per person til drikke og matlagning i døgnet i et beredskapslager. Vannet kan du oppbevare på rengjorte flasker eller dunker og lagre mørkt og kaldt – så holder det seg i lang, lang tid. Noe av væskebehovet kan også dekkes med brus, juice og andre alkoholfrie drikker.
Legemidler og førstehjelp
Alle bør beherske grunnleggende førstehjelp, og tilegne seg informasjon om dette. Dette bør du ha tilgjengelig hjemme:
- Standard førstehjelpspakke
- Smertestillende
- Eventuelle medisiner du er avhengig av
- Jodtabletter ved atomhendelser
Informasjon
Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på offesiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre. NRK P1 er Norges beredskapskanal som skal sikre informasjon til alle innbyggere.
- Ha en batteridrevet DAB-radio og ekstra batterier tilgjengelig til beredskapslager
- Har du bil kan du også bruke denne til å høre radio og lade opp mobiltelefon.
Sjekk utstyret du planlegger å bruke ved en nødssituasjon med jevne mellomrom, så du vet at det virker. Hold deg ellers oppdatert på hvordan din kommune informerer deg under en krise.

Hygiene
Uten varmt vann, eller vann i det hele tatt må man være ekstra oppmerksom på hygiene, for å unngå smitte og sykdommer.
- Vask deg hver dag så godt det lar seg gjøre, og ha våtservietter og antibakteriell hånddesinfeksjon tilgjengelig.
- Dersom toalettene ikke fungerer må man finne et alternativ.
Hold hodet kaldt
God beredskap handler ikke bare om hva du har i skapet, men også hva du har i hodet. Derfor er det også viktig at du tenker over hva som kan skje der du bor, hvordan de rundt deg kan bli rammet og hvordan dere sammen kan håndtere det.
På sikkerhverdag.no finner du mer informasjon om hvordan du kan bli bedre forberedt på kriser og hendelser.