12 tips til et barnesikkert hjem

Har barnet ditt begynt å bevege seg rundt på egenhånd? Eller trenger du hjelp til hva du bør tenke på når barnebarna kommer på besøk? Fortvil ikke, vi har de beste tipsene til hvordan du kan sikre at hjemmet ditt er trygt for barna

Gjør hjemmet ditt barnesikkert

Det er mange skjulte feller i hjemmet som man ikke alltid tenker på. Barn vokser fort, rekkevidden endres fra dag til dag og nysgjerrige små armer når nye høyder før du rekker å blunke. Derfor er barnesikring viktig. Vanligvis er det nok å flytte på ting og bruke sunn fornuft, men noen ganger må man til og med kanskje skru litt. 

Det å ta en ekstra titt på gulvet slik at det ikke ligger noen småting der, plassere en sklisikker matte i badekaret eller ha en hånd på babyen på stellebordet hvis du snur deg unna, kan være avgjørende for å unngå uhell. Det er mange ting å huske på, derfor har vi listet opp 12 ting for hvordan du kan gjøre hjemme ditt barnesikkert.

12 tips til et barnesikkert hjem

 1. Komfyrbeskyttelse
 2. Fest kommoder og hyller til veggen
 3. Monter trappegrind
 4. Klembeskyttelse
 5. Rydd vekk farlige småting
 6. Kantbeskyttelse
 7. Barnesikre kontakter og strømuttak
 8. Bind opp snorer
 9. Fjern plastposer
 10. Barnesikring på vinduer
 11. Plasser farlige midler i låste skap
 12. Badet

1. Komfyrbeskyttelse

Små hender når lenger enn du tror, og plutselig er hånden oppe på komfyren. Med komfyrbeskytter får ikke barnet tilgang til kokeplater eller tak i kjelen med kokende vann. Gjør det også til en vane å alltid vende håndtakene på gryter og panner innover slik at de ikke stikker utover kanten. Sjekk at barnelåsen til ovnen fungerer.

Komfyrbeskyttelse er god barnesikring
Unngå dette ved å montere komfyrbeskyttelse og vende stekepannehåndtaket innover. Foto: Getty Images

2. Fest kommoder og hyller til veggen

Alle større møbler medfører klemfare og må derfor skrus fast i veggen. Klatring er noe alle barn driver med, et åpent skap med hyller eller en bokhylle vil være et perfekt klatrestativ.

3. Monter trappegrind

Trappene er en annen fare i huset. Pass på at det både er en grind oppe og nede. Det er viktig at porten oppe åpner seg innover og ikke utover i trappen. 

4. Klembeskyttelse

Små fingre har en tendens til å være akkurat der de ikke skal være. Dørsprekker, skuffer og skap er enkle å klemme. Dørstoppere og klembeskyttelse på alle dører og skuffer er bra både for små fingre og for å låse inn farlige ting som kniver og giftige rengjøringsmidler.

Døstopper for å unngå klemfare
Monter en dørstopper for å unngå fingre i klem. Foto: Getty Images

5. Rydd vekk farlige småting

Hold ting utenfor rekkevidde. Fyrstikker, medisiner og varm drikke er noen farer. Lås også inn andre ting som er nødvendig, eller sett det høyt opp utenfor rekkevidde. Voksne vitaminer er ofte tilstede og kan være livstruende for små barn.

6. Kantbeskyttelse

Lave bordkanter eller skarpe hjørner som er i perfekt høyde for et lite hode å gå rett inn i, kan være greit å sette en liten kantbeskyttelse på.

7. Barnesikre kontakter og strømuttak

Plastbeskyttelse i stikkontakter er viktig dersom du ikke allerede har det. Det samme gjelder å ha jordfeilbryter samt å fjerne løse kabler. La aldri ladere stå i stikkontaktene!

Det er viktig å barnesikre strømuttak. Barnesikring
Dersom du ikke har plastbeskytter i stikkontakter er dette viktig å fikse. Foto: Getty Images

8. Bind opp snorer 

Snorer fra persienner eller fra andre steder må bindes opp slik at barnet ikke kan bli fanget i dem eller dra i dem. Barn vil dra i alt som er. 

9. Fjern plastposer

Plastposer oppbevares ofte på et sted som er lett tilgjengelig, under vasken eller i den nedre skuffen. Det gjør posene også lett tilgjengelige for barna. Den enkleste måten å unngå kvelning på er å knytte en knute på posen før du legger den på et sted barnet ikke har tilgang.

10. Barnesikring på vinduer

Sørg for at det er lås og barnesikring på vinduene. Et åpent vindu uten lås er lett å skyve opp, og er desto farligere hvis det befinner seg noen etasjer over bakken. Spesielle sikkerhetslåser er tilgjengelig for kjøp.

Pass på at vinduene har barnesikring
Sørg for at vinduene har barnesikring. Det finnes forskjellige varianter av barnesikring på vinduer. Foto: Getty Images

11. Plasser farlige midler i låste skap

Har du et rengjørings- eller medisinskap? Her er det ofte mange giftige kjemikalier eller medisiner. Disse bør derfor oppbevares høyt oppe, gjerne med lås hvis mulig. Ta en ekstra titt på vaskerommet, under vasken og inne på badet – sørg for at ingen farlige midler står fremme.

12. Badet

Lukk alltid toalettlokket og tøm badevannet etter bading. La aldri barna være alene på badet.