Serierkoblede røykvarslere

Serierkoblede røykvarslere anbefales av brannvesenet.

I den mørke tiden tenner vi ofte stearinlys. Er uhellet ute, kan røykvarsleren bli et være eller ikke være.

– Vi anbefaler seriekoblede røykvarslere, sier Linda Stuvland, informasjonsrådgiver ved Nedre Romerike brann – og redningsvesen.

Når den ene varsleren oppdager røyk, piper også den andre.
– Brenner det på stua, og du har en alarm på soverommet, vil du våkne tidligere. Du oppdager med andre ord røykutviklingen fortere enn om du måtte ha ventet til røykvarsleren på soverommet oppdaget røyk, sier Stuvland.

Når det oppstår brann
Når det først har oppstått brann eller røykutvikling, er tiden dyrbar.
– Det går få minutter fra en liten brann blir til en stor brann, og det gjelder enten å slukke brannen om det er mulig, eller komme seg ut så fort som råd er. Med seriekoblede røykvarslere får du mulighet til å reagere raskere på røyk eller brann, sier Stuvland.

Det er mulig å få tradløse seriekoblede røykvarslere. Dermed slipper man å trekke ledninger over hele huset. Det er likevel viktig å huske riktig plassering.

– Røykvarslere skal være festet i taket, og minst 50 centimeter ut fra veggen, ettersom røyk kutter hjørner. Vi har sett at enkelte har valgt å skjule røykvarslerne av estetiske hensyn. Men da får du varsling senere, og det vil være mye mer røyk i rommet før du oppdager det, advarer Stuvland.