Nye regler for røykvarslere

Nå er det forskriftsfestet at du må ha minst én røykvarsler i hver i etasje. Oppfyller du de nye reglene?

Etter at den nye forskriften om brannforebygging kom etter nyttår, må du nå ha minst én røykvarsler eller detektor i hver etasje.

– Røykvarslerene må dekke de rommene hvor det er vanligst at det oppstår brann, som kjøkkenet, stuen, tekninske rom og sonen utenfor soverommet, opplyser Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til Viivilla.no.

Kan redde flere liv

Hovedgrunnen til at det nå er et krav om å ha minst én røykvarsler, er rett og slett fordi det kan redde flere liv. Å bli varslet tidlig om det skulle begynne å brenne, kan være avgjørende for at du kan redde deg selv og andre.

– Tidligere var det bare krav om én røykvarsler i huset. Det at man nå må ha en røykvarsler hver etasje, som dekker alle nødvendige rom, er viktig for å bli varslet i tide, forklarer Pedersen.

I tråd med kravet om flere røykvarslere, kan man også se at antall mennesker som omkommer i brann, minker. DSB kan melde om at antall omkomne i brann i 2015 var det laveste siden 1979.

Anbefaler seriekoblede røykvarslere

Selv om de fleste allerede har flere røykvarslere i boligen, er det også noen som nå må se seg nødt til å skaffe seg en ekstra.

– For de som nå skal ut og skaffe seg ny røykvarsler, anbefaler vi å kjøpe seriekoblede røykvarslere for å sikre en tidlig og tydelig varsling, sier Pedersen.

Ettersom det er stilt krav til at varslingen skal dekke flere oppholdsrom og tekninske rom, kan en seriekoblet røykvarsler være den beste løsningen.

Viktig å oppfylle kravene

Før var det slik at det var tilsyn en gang i året, men dette er nå endret til at dette nå er opp til kommunene å avgjøre.

Det er likevel viktig å oppfylle de nye kravene som før, både for din egen sikkerhet, men også fordi brannvesenet kan innlegge pålegg.

– Det er ikke noe strengere straff enn at brannvesenet kan innlegge pålegg, men det er uansett viktig å ha nok røykvarsler i hjemmet. Det vil være som en billig livsforsikring, sier Pedersen.

Kilde: Dinside.no