Vi går inn i høysesongen med levende lys og fyr i peisen. I den mørke årstiden er det koselig med levende ild på hytta, men det øker også farene for brann.
En undersøkelse fra Gjensidige viste at en av ti ikke har sjekket røykvarsleren der de bor. Enda sløvere er vi på hytta.
– Vår erfaring er at på hytta er det langt flere som ikke har sjekket varsleren, sier Odd Rød, fagdirektør for brann i Gjensidige. Gjensidige har så langt i år utbetalt bortimot 40 millioner kroner, fordelt på 38 branner, og det er beregnet at forsikringsbransjen hittil i år har utbetalt cirka 150 millioner kroner etter hyttebranner.
Samme regler på hytta
I tillegg til at mange ikke sjekker at røykvarsleren er i orden, har en stor andel av hyttene ikke den livsviktige røykvarsleren i det hele tatt.
– De samme regler for brannsikkerhet gjelder på hytta som hjemme, og det omfatter både røykvarslere og slukkeutstyr, sier Linda Stuvland, informasjonsrådgiver ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen.
– Det betyr at man skal ha minst én røykvarsler på hytta. Hvis hytta er stor, bør du ha flere. Da kan det også være lurt å ha varslere som er trådløse og seriekoblede. I tillegg skal det være slukkeutstyr der, som slukkeapparat eller brannslange, sier Stuvland.
Hun anbefaler også at man har brannteppe på hytta. Det er ikke påbudt, men kan være nyttig å ha, særlig i forbindelse med kjøkkenet og peisen.
– Det blir mye pulver eller skum i rommet når du bruker et slukkeapparat. Hvis det flammer opp i en kjele på komfyren eller ei glo spretter ut av peisen, kan det i stedet være fint å kunne kvele flammene. Da er et brannteppe fint å ha.
Ha brannvett på hytta
Siden det gjerne er lengre utrykningstid for brannvesenet, må du i stor grad være din egen brannsjef på hytta. Brannslukkere eller brannslange må være lett tilgjengelig, og ikke gjemt bort bakerst i buda. Og røykvarslerene må selvsagt fungere.
– Tidlig varsel er alfa og omega, og på grunn av den lange utrykningstiden er det enda viktigere på hytta enn hjemme, sier Stuvland.
En god tradisjon er å starte høstsesongen på hytta med å bytte batteri i røykvarslerne.
– Hjemme får du et varsle når batteriet begynner å bli tomt ved at den piper. Men hytta står gjerne ubebodd i lengre tid, og batteriet kan bli tømt når man ikke er der. Ta derfor med batteri til røykvarsleren på hytta og skift ut, sier Stuvland.
Glem heller ikke at røykvarlsere ikke varer evig. Dersom varsleren er mer enn ti år gammel, er det på tide å bytte ut hele varsleren, ikke bare batteriet.
Levende lys og fyring i peisen hører med når vi er på hytta, men ikke glem at et lite uhell med ilden kan føre til store skader. Forlat aldri rom med levende lys, og pass på at levende lys ikke kommer i nærheten av ting som kan brenne. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner og andre tekstiler. Sørg for at levende lys står stødig, og bruk aldri brennbare lysestaker og brennbare lysmansjetter.
Røykvarslerråd
* Det er viktig å ha tilstrekkelige antall røkvarslere, helst også et på hvert soverom. Det beste er sammenkoblete røykvarslere.
* Test varsleren med røyk så vel som testknappen. Testknappen indikerer nemlig bare om batteriet fungerer, ikke om selve varsleren virker.
* Skift batteri på røykvarsleren hvert år. Ta med batterier når du drar på hytta. Gammelt batteri kan være flatt, også de du måtte ha liggende fra før.
* Det anbefales å skifte røykvarslere når de passerer 10 år.