Spar 15 000 med enkle tiltak

Her er sparetips for deg som trenger å stramme inn livreima. Med enkle grep kan du spare 15 000 kroner årlig i hjemmet.

Sett opp handleliste = ca. 2000,- spart
Se over kjøleskap og matskap og sett opp en handleliste før du går i butikken, så reduserer du impulskjøpene. Hvis du handler er par ganger i uken og unngår et unødig impulskjøp til 20 kroner hver gang, sparer du 2000 kroner i året. Bruker du i tillegg kontanter når du handler, er det lettere å ha oversikten over hvor mye som går ut av kontoen.

Ta kontroll over temperaturen = fra 1000,- spart
Rundt seksti prosent av strømforbruket går til oppvarming, så her er det penger å spare. Skru ned temperaturen én grad, og du sparer fem prosent. Sleng et pledd over bena og varm hendene på en kopp te heller enn å skru opp temperaturen. Unngå å varme opp rom du ikke bruker, og luft kort, men effektivt, slik at overflatene ikke rekker å kjøles ned.

Lag matpakke = ca. 5000,- spart
Fyll kjøleskapet med matvarer som gjør det lett og fristende å lage matpakke. Du kan spare flere tusen i året på å droppe kjøpelunsjen. Kutt ut ettermiddagssnacksen på jobb og ha i stedet en skål med frukt stående på arbeidsbordet. Ikke bare er det sunnere, men du kan spare rundt femten hundre kroner i året på ikke å kjøpe sjokolade hver dag.

Bruk termos = ca. 5000,- spart
Lag en kanne kaffe og hell den på termos i stedet for å la kaffetrakteren stå på. Det gjør uansett bare kaffe sur når den står på plata. Drikker du kaffen hjemme eller tar med en termos på jobb i stedet for å kjøpe en kaffe latte på vei til jobb, kan du spare rundt 5000 kroner i året.

Sett av penger til store kjøp og oppussing = fra 0,- til 3000,-
Unngå kredittkjøp med mindre du vet du kan betale tilbake hele beløpet før rentene begynner å løpe. Sett i stedet av penger slik at du kan betale kontant. En fast overføring fra lønnskonto til sparekonto kan gjøre det lettere å bli disiplinert i sparingen.

Unngå unødige kjøp = fra 0,- til 5000,- spart
Det er ofte fristende å kjøpe lekre ting til hjemmet, men når renta er høy og lommeboka smal, er det andre ting som er viktigere å prioritere. I stedet for å kjøpe pynteting, kan du bruke naturen til å pynte opp. En skål med kongler er koselig nå på høsten, og en velplassert trollgrein i vase kan være et like dramatisk blikkfang som friske blomster.