Slik unngår du varer fra Putins Russland

Etter at Putin invaderte Ukraina, ønsker flere å kutte ut varer som er “Made in Russia”. Men det kan imidlertid være vanskelig å finne ut hvilke varer man skal unngå.

Slik unngår du å kjøpe russiske varer

Stopper salget av russiske varer

I løpet av det neste døgnet vil Norgesgruppen kaste alle russiske varer fra butikkhyllene og fryse alle avtaler med russiske leverandører. Det betyr at du ikke lengre vil finne russiske produkter hos Meny, Kiwi, Joker og Spar. 

– Det er en jobb som blir gjort så raskt vi klarer. Vi går ut med melding til alle butikkene som har russiske varer. Da har de 24 timer på seg til å fjerne varene fra hyllene, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland til Nettavisen.

Det er hovedsakelig snakk om søtsaker, men det vil variere fra butikk til butikk. 

1. Møbler og treprodukter 

Russland eksporterer store mengder tømmer til Norge og Europa. På grunn av konflikten har Putin satt opp avgiftene for eksport av russisk tømmer og eksportbremsen på trelast kan derfor gi høyerer trelastpriser i Norge og skaper usikkerhet i markedet.

Du bør derfor være spesielt oppmerksom hvis du skal kjøpe nytt materiale til for eksempel en ny terrasse.

Sibirlerk stammer, som navnet antyder, fra Russland og er den mest utbredte tresorten i hele Russland. Tresorten finnes ofte der du kjøper trelast.

Også hos den globale møbelgiganten IKEA finner du russiske varer på hyllene. IKEA skriver selv på deres danske hjemmeside: – “Polen, Russland og Sverige er de tre landene vi kjøper mest tre i”.  

Det er usikkert om det samme er gjeldende i Norge. Denne informasjonen er foreløpig ikke funnet på IKEA Norges hjemmeside. 

Nå melder imidlertid flere store kjeder som H&M, IKEA og Inditex (som blant annet eier Zara) at de midlertidig stanser driften i Russland.

2. Vodka 

Russland er verdens største vodkaprodusent, og derfor står det mest sannsynlighet “Made in Russia” eller «Produced in Russia» på mange vodkaflasker. Noen av de mest kjente Vodka-merken er: 

  • Beluga 
  • Five Lakes Vodka 
  • Imperial Collection 
  • Kalashnikov  

3. Sjokolade 

En av verdens største sjokoladeprodusenter er russisk. Det er snakk om Uniconf, som står bak mer enn 3500 produkter som selges i 45 land. Legg merke til navnet på selskapet, som på hvit bakgrunn er skrevet med røde og brune bokstaver på emballasjen. Du kan se logoen her.

4. Strekkoden forteller ikke hele sannheten 

Flere steder på nettet står det at man kan finne opprinnelseslandet til en vare ved å se på strekkoden. Antagelig skal de tre første sifrene i strekkoden angi opprinnelsesland, og man skal derfor lett kunne unngå varer fra Russland ved å se om sifrene starter på 460-469, som er Russlands unike landekode. 

Russlands lande-strekkode er riktignok 460-469, men teorien er ikke helt riktig.

De tre første sifrene i strekkoden indikerer nemlig hvilket land varen har fått strekkoden, ikke nødvendigvis hvilket land varen er produsert i, eller hvilket land firmaet som produserer varen er fra. 

strekkode på varer fra russland
Stekkoden forteller kun hvilket land varen har fått strekkoden, ikke nødvendigvis hvilket land varen er fra. Foto: Getty Images