Matvareprisene stiger 1. februar: Slik blir du mett på budsjett

Økte priser i samfunnet har ført til at mange har det tøffere økonomisk. Hva passer vel da bedre enn råd om hvordan du kan føle deg god og mett, på budsjett? Uten at det går på helsa løs.

frukt og grønt

På toppen av den økte årsprisen på matvarer på hele 12,7% fra 2021 til 2022, vil det nå komme en ytterligere prisøkning i dagligvarebutikkene. Nrk opplyser i en artikkel at prisen på matvarer fra og med 1. februar 2023 potensielt kan øke med nye 10%. Dette vil påvirke mange forbrukere og det kan derfor være smart å ta storhandelen i januar i tillegg til å være flink på budsjett og utnyttelse av maten man allerede har liggende hjemme.

Vi kjenner alle til Helsedirektoratets anbefaling “5 om dagen” – og at et grønnere kosthold bidrar til å redusere risikoen for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Men visste du at kostholdet også har mye å si for vår mentale helse? I en tid som denne er det kanskje viktigere enn noen gang å både ta hånd om sin fysiske og mentale helse – derfor er det viktig at budsjettet ikke gjør handlekurven mindre grønn.

Dyrt matsvinn 

En rapport fra 2020 viser at en husholdning på fire personer kaster 160 kg mat i året, noe som tilsvarer 10 000 kroner i året. Og med dagens priser vil nok sluttsummen være langt høyere! Derfor bør man være ekstra OBS på hvordan man handler og hva man velger å spise.

Hold det grønt og rimelig

Mange kan med fordel spise mer frukt og grønnsaker – både for helsens del, for miljøet og for lommeboka. Grønnsaker og frukt er som regel langt rimeligere per kilo enn kjøtt og fisk og passer dermed godt når man skal leve på budsjett. Et sunt kosthold består av proteinkilder også, men mange kan med fordel la grønnsakene få en større plass på tallerkenen og samtidig oppnå like god metthetsfølelse. 

Fem sparetips:

1. Ha alltid kål, løk, potet og gulrot tilgjengelig og bruk som basisvarer.

Dette er rimelige og næringsrike råvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.

2. Se over kjøleskap, fryser og tørrvareskuffen før du handler – og skriv handleliste.

Slik kan du planlegge innkjøp og måltider etter hva du har fra før, samtidig som du får brukt opp restene.

3. Sjekk kiloprisen – men ikke for enhver pris.

Velg fortsatt næringsrike produkter, for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff som ikke metter.

4. Ikke gå på butikken sulten.

Er du sulten blir impulskontrollen dårligere.

5. Tenk at måltidene skal bestå av minst halvparten frukt og grønnsaker.

Dette kan både gjøre måltidet rimeligere, men det metter også godt – noe som gjør at man blir mindre småsulten senere.