Renten settes opp igjen – Hva betyr det for deg?

Nok en gang valgte Norges Bank å sette opp renten - Denne gang "bare" med 0,25 prosentpoeng. Nå nærmer boliglånsrenten seg 5 prosent. Se hva rentehevingen betyr for ditt boliglån her.

økonomi dyrere renter

Norges Bank satte torsdag 3. november opp renten med 0,25 prosentpoeng. Dette er sjette renteoppgangen siden september i fjor. Styringsrenten er nå på 2,50 prosent. Det betyr i praksis en boliglånsrente på mellom fire og fem prosent! Se hva dette betyr for ditt boliglån lenger ned i saken.

Bekymret for økte priser

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache skriver i sin rentebeslutning at hun er bekymret for inflasjonen: «Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på 2 prosent. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten» skriver Norges Bank.

Videre skriver de at det nok vil komme en renteheving til i løpet av året. Neste rentemøte er 15. desember. Det kan bli en ubehagelig julegave til det norske folk.

Renteøkningen får virkning fra midt i desember

Ved de foregående renteøkningen har man sett at bankene følger etter og endrer renten tilsvarende, hvor de første bankene antakelig hever renten sin allerede i dag eller mandag 7. November. Bankene har seks ukers varslingstid for de som har boliglån, det vil si at de nye rentene får virkning fra midt i desember.

Dett er også noe av det unike ved høstens rentehevinger: De siste rentehevingene har kommet før den forrige har fått virkning i lommebøkene til folk – Noe som leder til at mange nok vin få en hard vinter i 2023.

Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte strømpriser, økte kommunale avgifter og økte priser generelt.

forhandle økonomi
Foto: Getty Images.

Hvor mye dyrere blir lånet mitt?

Her ser du hvor mye dyrere boliglånet ditt har blitt siden september i fjor – da rentehevingene startet:

  • 1 million i lån: 19.500 kr i året – 1625 kr i måneden
  • 2 millioner i lån: 39.000 kr i året – 3.250 kr i måneden
  • 3 millioner i lån: 58.500 kr i året – 4875 kr i måneden
  • 4 millioner i lån: 78.000 kr i året – 6500 kr i måneden
  • 5 millioner i lån: 97.500 kr i året – 8125 kroner i måneden

Alle tall er etter at skattefradraget er regnet med.

Hvordan kan jeg selv påvirke utgiftene?

Som bankkunde har man også rett til å forhandle og prute på renten, og det er kun ved å være en aktiv bankkunde man kan forbedre renten!

Det vil si at ved å prute på renten og forhandle med egen bank – eller å bytte bank, vil du kunne nøytralisere denne renteendringen. Mange norske banker rapporterer rekordresultater for tiden, og det betyr at noen betale for mye for boliglånene sine!

Tall og informasjon er hentet fra Huseierne