Europeiske gasspriser har steget 40 prosent, et fat nordsjøolje har passert 100 dollar og prisen på hvete og aluminium har økt kraftig. Selv om Europa har bygd ut mye fornybar energi står Russland for rundt 40 prosent av gassleveransen til Europa. Norge står for vel 20 prosent.
Men hva har det av betydning for deg og meg som bor i Norge?
Kan få katastofale følger
Når det er konflikter mellom land i verden kan det føre til økonomisk usikkerhet og ustabilitet. Som en konsekvens av den pågående Russland og Ukraina-konflikten ses det at prisene på olje og energi stiger.
Gassprisene har allerede steget med 40 prosent, men denne stigningen kan lett bli enda høyere. For hvis Putin stopper gassleveransene til Europa, kan det få katastrofale følger for Europas energiforsyning. Energiekspert Sigbjørn Seland uttaler for eksempel følgende til Nettavisen:
– I ytterste konsekvens stopper eksporten helt opp, og da er det energikrise i Europa, blackout og spinnville priser.
Nå som vi snart går inn i en mildere årstid, vil etterspørselen etter energi til oppvarming heldigvis avta. Men til neste vinter kan vi igjen se inn i en tid med skyhøye energiregninger, da flere analytikere forventer at krigen i Ukraina vil fortsette i årevis.
Dyrere strøm
Som en konsekvens av at gassprisene skyter i været i Europa vil det også trekke strømprisene med seg.
Selv om Norge produserer mye grønn energi, henger strømprisene i Sør-Norge tett sammen med gassprisene i resten av Europa. Derfor forventes det at strømprisene vil stige markant den kommende tiden. Les her hvordan du kan senke strømprisene med disse 12 sparetipsene.
Dyrere drivstoff
Også drivstoffprisene vil skyte i været i den kommende tid. Prisen på et fat nordsjøolje har allerede passert 100 dollar. Det vil ha markant betydning for bensin og dieselprisene. Det betyr at det vil bli enda dyrere for deg som skal fylle tanken.
– Dersom situasjonen fortsetter å forverres, vil jeg ikke bli overrasket dersom vi ser brentoljen på 120 dollar fatet, og det er kanskje på dette punktet vi kan forvente å se et samarbeid på tvers mellom oljeprodusentene, sier Robert Rennie i Westpac til Financial Times.
Matvarene kan bli dyrere
På grunn av krisen kan enkelte matvarer risikere å bli dyrere her hjemme. Det er fordi Ukraina er verdens største eksportør av bygg, og verdens sjette største eksportør av hvete. Landet blir derfor kalt for “Europas kornkammer”.
– Hveteprisen globalt har steget 12 prosent denne uken, inkludert en oppgang på 5,7 prosent bare torsdag, til det høyeste nivået på ti år. Prisen på mais, som er viktig blant annet som dyrefor, er opp 10 prosent denne uken, og opp 7,7 prosent torsdag. Dette er det høyeste nivået på minst ni år, sier Håkon Mageli, konserndirektør kommunikasjon og Corporate Affairs i Orkla, til Nettavisen.
Det er likevel usikkert hvor mye prisene vil øke, og når du vil kunne se prisøkningen i norske butikker.