Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Kjøp og salg av bolig uten bruk av megler er blitt mer aktuelt nå som Finn.no har åpnet opp for private boligannonsører. Men hva innebærer det egentlig av fordeler og ulemper når megleren ikke lenger er involvert i prosessen? For å få svar på det, har vi kontaktet Vi i villas egen ekspert på juridiske spørsmål, advokatfullmektig Vegard Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.

– Det er først og fremst en økonomisk fordel ved å selge boligen uten å gå gjennom megler. I tillegg kan det argumenteres for at du får et større eierskap i salget om du gjør det selv. Du kan da blant annet selv sørge for at visningene blir holdt slik du ønsker det, sier Syvertsen.

Tid er penger: – Det du sparer i penger, får du igjen i arbeidstid.

Tid er penger
– Ulempen for selger ved ikke å bruke megler er jo arbeidstiden som går med. Det du sparer i penger, får du igjen i arbeidstid. Du må rett og slett jobbe litt for pengene du sparer på ikke å bruke megler, sier Syvertsen.

Avhendingslova og eiendomsmeglingsloven regulerer salg av fast eiendom, men selger du privat, vil ikke eiendomsmeglingsloven gjelde direkte.

Slurv kan bli mangel
– Men du må likevel sørge for å overføre en heftelsesfri eiendom og at alle relevante opplysninger fra kommunen og så videre er innhentet. Legger du f.eks. boligen ut på Finn.no, må du være bevisst på at du ikke tar munnen for full når du beskriver boligen. Du må heller ikke unnlate å gi nødvendige opplysninger, men passe på å få ut all nødvendig informasjon, sier Syvertsen.

I motsatt fall risikerer du at det slår tilbake på deg som mangel ved boligen. 

Kjøper i det private markedet

Men hva med deg som skal kjøpe bolig? Hvilke fordeler og ulemper er det for deg at det ikke er en megler med i bildet?

– Kjøper du privat har du ikke eiendomsmeglingsloven å støtte deg til, men lov om avhending av fast eiendom vil likevel gjelde selv om megler ikke har vært involvert. Kjøper du gjennom megler, har megler innhentet alle nødvendige opplysninger. Ettersom de færreste boligkjøpere er profesjonelle innen boligkjøp, vil det kanskje føles ekstra trygt at en megler står ansvarlig for alle opplysninger, sier Syvertsen.

Gjør grundig forarbeid
Det er likevel ikke noe i veien for å kjøpe privat, men det kan være verdt å bruke litt tid på å sikre deg før du legger inn et bindende bud.

– Det stilles nok større krav til en person som kjøper bolig uten megler, sier Syvertsen.

Det innebærer i hovedsak å gå nøye gjennom boligen før kjøp og å være påpasselig med å stille nok spørsmål til selger.

– Aller helst bør du gjøre dette over e-post eller på annen måte få det skriftlig, slik at du i ettertid man vise til at du har stilt nok spørsmål i forbindelse med kjøpet. Paragraf 6.7 i eiendomsmeglingsloven gir en liste over alle opplysninger som skal følge ved et boligsalg. Den kan være grei å bruke som en mal på hvilke spørsmål du bør stille selger, anbefaler Syvertsen.

ANNONSØRINNHOLD

Dette er den beste tjenesten for deg som eier bolig

Det kan ha stor betydning for deg som boligeier dersom boliglånsrenta stiger - noe det ligger ann til å gjøre innen 2024. Derfor bør du ha denne appen.

I august uttalte avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank ser for seg flere rentehevinger fremover. Styringsrenten er forventet å ligge på 1,25 – 1,5 prosent I 2024. Det vil i så fall tilsvare boliglånsrenter på rundt 3% – et betydelig hopp fra dagens 1,8%.

Et slikt rentehopp vil medføre 61% økning i rentekostnadene dine – eller rundt 35 000 kroner per år. En vesentlig kostnad for de aller fleste.

Denne appen hjelper deg 

Perioden vi befinner oss i nå er derfor en meget god anledning til å etablere kontakt med banken og prate om fremtidig rente. I den forbindelse er det smart å ha noen gode kort på hånden, som for eksempel kredittscoren din.

 Defero hjelper deg å låne penger til beste rente
Defero

En god kredittsjekk er ditt beste forhandlingskort

Daglig leder i Defero Eigil Arff Tarjem, oppfordrer alle med boliglån om å følge nøye med når bankene setter opp renta.

– I perioden med store renteendringer blir forskjellene mellom de ulike boliglånsbankene gjerne større. Samtidig kan de ta seg noen friheter når renten settes opp. Det er essensielt å vite hvilken rente du kan forvente å få. I Defero overvåker vi både dataene dine, samt rentenivået, og forteller deg hvilken rente du bør få – uansett hvilken bank du benytter.

Få bedre økonomi – helt gratis

Defero er en gratis tjeneste som hjelper deg til å få bedre økonomi ved å bruke egne data.

Tjenesten har over 145 000 norske medlemmer, fungerer både på mobil og laptop, og inneholder: 

  • Kredittsjekke deg selv gratis med kredittscore og forklaring
  • Se gjelden din i Gjeldsregisteret
  • Se dine forventede renter
  • Få et privatbudsjett med Deferos budsjettfunksjon
  • Tilgang på unike tilbud
  • Verdivurdering av bil og bolig

Det tar et minutt å registrere seg på Defero, og du gjør dette enkelt og trygt med BankID