Pengebruk som du tjener på

Det er mulig å bruke penger så du får mer tilbake. Her er seks tips til hvordan du kan bruke skattepengene.

I disse dager sendes skatteoppgjøret ut til de fleste, og er du så heldig å ha skattepenger til gode, får de nok snart ben å gå på. Men ikke sløs bort alt. Vær fornuftig med pengene, og du kan tjene på det i det lange løp. Her er seks råd for hvordan du best kan bruke skattepengene.

Spar i BSU
Hvis du har anledning til det, sett pengene i BSU. Med dagens lave rentenivå er også innskuddsrenten latterlig lav, men BSU er unntaket. Ikke bare har BSU-kontoen gjerne høyere avkastning enn vanlige sparekonti, men du får 20% fradrag på skatten. Du kan spare inntil 20 000 kroner i året i BSU til og med det året du fyller 33.

Betal ned på lånet
Har du høy belåningsgrad på boligen, kan det nå være lønt å betale ned ekstra på lånet for å komme deg under den belåningsgraden som gir best rente. En ekstra pott fra skattepengene, sammen med økte avdrag nå som renta er lav, vil kunne ta deg fra høyeste rentesats til en mer gunstig sats. Når renta igjen stiger, vil de hundrelappene du sparer hver måned med lavere rentesats komme godt med. Har du derimot fastrente, er det ikke lønt å betale ned på lånet.

I disse dager får norske skattebetalere utbetalt skatte penger.

Lag en buffer
Hvis du ikke allerede har det, bør du lage deg en buffer til trangere tider. Bufferen gjør det mulig å møte uforutsette utgifter uten å måtte ta opp dyre forbrukslån. La pengene helst stå på en egen konto, så du ikke fristes til å bruke dem uten av det er strengt nødvendig.
– To månedslønner er en grei tommelfingerregel, men hvis du jobber i en risikoutsatt næring bør du vurdere en større buffer, anbefaler Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Puss opp
En uventet pengepott kan gi deg anledning til å gå i gang med et oppussingsprosjekt. For noen tusenlapper kan du få malt soverommet, kjøpt nye gardiner og sengetøy, og vips har du et nytt og lekkert soverom. Og er det en null ekstra bak summen du får igjen på skatten, kan du for eksempel bytte ut kjøkkeninnredningen eller legge ny parkett på stua eller skifte ut dørene i huset. Oppussing kan være med å øke verdien på boligen, og det kan være lønt selv om du ikke har tenkt å selge. Høyere markedsverdi vil kunne senke belåningsgraden på boligen og gi deg gunstigere rente på boliglånet.

Kjøp deg fri
Det sies at tid er blitt den nye luksusen, og det kan være vel anvendte penger å kjøpe seg fri fra en del av vedlikeholdet i boligen. Istedet for å tilbringe sommerdagene i en stige langs husveggen, kan du for eksempel bruke skattepengene til å leie inn arbeidskraft som kan gjøre det for deg. Det er økonomisk riktig å holde huset ved like, men det er ingen grunn til at det absolutt må være du som gjør jobben. Kjøp deg fri.

Litt luksus i hverdagen
Men man skal ikke være bare fornuftig hele tiden heller. Istedet for å kaste bort skattepengene på hundre forskjellige småting eller la dem gå inn i det store husholdningssluket, kan det være vel så lurt å bruke dem på én dyr ting du lenge har ønsket deg. Kanskje kan du nå skaffe deg den store flatskjerm-tv-en du har ønsket deg eller endelig få deg en sittegressklipper til plenklippen. Å kunne betale kontant for dyre luksusgjenstander sparer deg i det minste for dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente.