Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.


Foto: Einar Vestheim

Fra og med i år ble det lov å overføre inntil en halv G, drøye 35 000 kroner, til barn og barnebarn uten at beløpet rapporteres eller inngår i grunnlaget for senere arveavgift. En slik overføring kan gjøres hvert år, og fribeløpet for gaver gjelder fra hver giver.

Det vil si at et velhavende ektepar som har nådd en alder hvor det er aktuelt å begynne å tenke på arv til neste generasjon, sammen kan begynne å overføre 70 000 kroner i året til hver enkelt av arvingene. Og det helt uten at noen må betale arveavgifte for beløpet, hverken nå eller senere.

Ikke et smutthull for eiendomsoverføring
Men fribeløpet for gaver har visse begrensninger. Du har ikke anledning til å være fullt så kreativ som du kanskje ønsker med gavebeløpet. For eksempel kan du ikke gi andeler i familiehytta til barn og barnebarn i håp å omgå arveavgiften på den måten.

– Nei, det økte fribeløpet for gaver gjelder definitivt ikke for overføring av fast eiendom. Det er uttrykkelig presisert i reglene, understreker Gry Nilsen, faglig leder ved Skattebetalernes forening, www.skatt.no, og informasjonssjef i Skatteetaten, Lise Halvorsen, bekrefter dette.

Gi 4000 ekstra med BSU
Om du ikke kan bruke fribeløpet til å gi vekk andeler i egen eiendom, kan du hjelpe neste generasjon med å komme i egen bolig, f.eks. gjennom BSU-innskudd. Hvis den som mottar gaven er skatteyter, vil et årlig innskudd på 15 000 kroner i en BSU konto i tillegg gi 20% i skattelette samt rundt 7% renter med dagens nivå. Den som mottar gaven får med andre ord rundt 19 000 kroner for de 15 000 kronene du har brukt – og du får anledning til å overføre formue uten at det blir regnet arveavgift av beløpet.

Men BSU-innskudd utgjør bare en liten del av den totale summen et ektepar kan gi til sine barn og barnebarn hvert år, og det gjelder å være smart med hvordan pengene gies. Med en mer klattvis overføring av midler kan det bli en utfordring for mottakerne å forvalte pengegavene smart, slik at de ikke blir borte i det store sluket.

Langsiktig sparing
Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand anbefaler å opprette fondssparing på arvingenes vegne.
– Langsiktige spareavtaler i fond er en god løsning for å sluse ekstrapengene utenom det vanlige husholdningsbudsjettet, sier Haug.

Han er ikke i tvil om at avgiftsomlegningen er godt nytt for de aller fleste nordmenn.
– Nå kan store summer overføres fra én generasjon til de neste uten at staten stikker av med en eneste krone. Og én ting til: Du kan spandere så mye du vil til arvingene uten at det går ut over fribeløpet for gaver. Ta småbarnsfamilien med på en helaften mens de andre besteforeldrene er barnevakt – inviter hele bølingen med til Syden – det handler om å leve!