Økonomitips for sommeren

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Young man lying on wet sand on beach, hands behind head

Sommer er selvsagt ferietid. Og for mange vil mye av pengene som kommer inn i form av feriepenger og skattepenger gå til ferie.

Nordea har nylig gjennomført en sommerferieundersøkelse. Den viser blant annet at vi planlegger å bruke 6 prosent mer penger i år på ferie, og i gjennomsnitt vil vi bruke 20 600 kroner på ferien.

– De som øker budsjettet sitt mest fra i fjor er østlendingene med 14 prosent, mens vestlendingene planlegger å bruke mest penger på ferien i år, forteller Silje Sandmæl, som er Vi i villas økonomiekspert og forbrukerøkonomi Nordea.


Silje Sandmæl: Vi i villas forbrukerøkonom.

Færre velger ferie på kreditt
Undersøkelsen avslører også en interessant utvikling, nemlig at vi der blitt mer forsiktige når det gjelder å betale ferien på kreditt. På spørsmål om hvordan man planlegger å finansiere ferien, svarte hele 19 prosent i 2008 at de blant annet ville bruke kredittkort. I år var dette sunket til sju prosent.

Likevel er det fremdeles de som synes at det er vanskelig å balansere feriepenger med sommerutgiftene. Andre får kanskje mer til gode på skatten enn de bruker på ferien og lurer på hva de bør gjøre med pengene.

Dette anbefaler forbrukerøkonomen:
* For å unngå en tom bankkonto etter sommerferien, bør du planlegge i forkant. Sett opp et feriebudsjett, og følg det.

* Tenk fornuftig. Har du kredittkortgjeld anbefaler jeg å prioritere å nedbetale hele eller deler av den. Kredittkortgjelda vil bare vokse enda mer etter ferien.

* Har du ikke en buffer, bør du sette av litt penger i tilfelle noe uforutsett skjer. Jeg anbefaler å ha to-tre netto månedsinntekter i reserve kapital. 

* Få oversikt slik at du ikke får en regning du ikke forventer etter ferien. Opprett avtalegiroer, og følg med på økonomien med mobilbank.

* Sett av penger til gode kjøp i slutten av sommeren. Da starter salget og her kan det være mange penger å spare.

Bruk pengene på boligen
Men ferie er ikke det eneste man kan bruke penger på. Du kan også bruke feriepengene på boligen eller sette pengene i hagen.

Sommeren er også en fin sesong til å gjøre et krafttak i hagen, eller kanskje kan du endelig få kommet i gang med et oppussingsprosjekt du har utsatt. Det kan faktisk være økonomisk lønt å bruke penger på oppussing. Det kan du lese mer om i artikkelen Pengebruk du tjener på.

Hvis du har et par tusenlapper til overs fra feriepengene, er sommeren for eksempel en god tid å få malt på. Maler du innendørs nå, reduserer du faren for heksesot betraktelig. Også utvendig kan det være behov for å male eller beise, men da bør du se an været før du begynner. Husk at hverken stekende solskinn eller fuktig vær er malevær.

Pinterest Instagram Print