Økonomitips for sommeren

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Sommer er selvsagt ferietid. Og for mange vil mye av pengene som kommer inn i form av feriepenger og skattepenger gå til ferie.

Nordea har nylig gjennomført en sommerferieundersøkelse. Den viser blant annet at vi planlegger å bruke 6 prosent mer penger i år på ferie, og i gjennomsnitt vil vi bruke 20 600 kroner på ferien.

– De som øker budsjettet sitt mest fra i fjor er østlendingene med 14 prosent, mens vestlendingene planlegger å bruke mest penger på ferien i år, forteller Silje Sandmæl, som er Vi i villas økonomiekspert og forbrukerøkonomi Nordea.

Silje Sandmæl: Vi i villas forbrukerøkonom.

Færre velger ferie på kreditt
Undersøkelsen avslører også en interessant utvikling, nemlig at vi der blitt mer forsiktige når det gjelder å betale ferien på kreditt. På spørsmål om hvordan man planlegger å finansiere ferien, svarte hele 19 prosent i 2008 at de blant annet ville bruke kredittkort. I år var dette sunket til sju prosent.

Likevel er det fremdeles de som synes at det er vanskelig å balansere feriepenger med sommerutgiftene. Andre får kanskje mer til gode på skatten enn de bruker på ferien og lurer på hva de bør gjøre med pengene.

Dette anbefaler forbrukerøkonomen:
* For å unngå en tom bankkonto etter sommerferien, bør du planlegge i forkant. Sett opp et feriebudsjett, og følg det.

* Tenk fornuftig. Har du kredittkortgjeld anbefaler jeg å prioritere å nedbetale hele eller deler av den. Kredittkortgjelda vil bare vokse enda mer etter ferien.

* Har du ikke en buffer, bør du sette av litt penger i tilfelle noe uforutsett skjer. Jeg anbefaler å ha to-tre netto månedsinntekter i reserve kapital. 

* Få oversikt slik at du ikke får en regning du ikke forventer etter ferien. Opprett avtalegiroer, og følg med på økonomien med mobilbank.

* Sett av penger til gode kjøp i slutten av sommeren. Da starter salget og her kan det være mange penger å spare.

Bruk pengene på boligen
Men ferie er ikke det eneste man kan bruke penger på. Du kan også bruke feriepengene på boligen eller sette pengene i hagen.

Sommeren er også en fin sesong til å gjøre et krafttak i hagen, eller kanskje kan du endelig få kommet i gang med et oppussingsprosjekt du har utsatt. Det kan faktisk være økonomisk lønt å bruke penger på oppussing. Det kan du lese mer om i artikkelen Pengebruk du tjener på.

Hvis du har et par tusenlapper til overs fra feriepengene, er sommeren for eksempel en god tid å få malt på. Maler du innendørs nå, reduserer du faren for heksesot betraktelig. Også utvendig kan det være behov for å male eller beise, men da bør du se an været før du begynner. Husk at hverken stekende solskinn eller fuktig vær er malevær.