Nordmenn på gavetoppen: men venter kjøligere handel enn i fjor

Selv om Norge er landet hvor flest oppgir de skal handle julegaver i år, ønsker hele 3 av 4 nordmenn å gjøre det billigere enn i fjor. Bransjeorganisasjonen tror vi vil bruke 4,5 milliarder mindre på julehandelen.

julegave

Etter et turbulent år med økte strømpriser, hevet rente og høy prisvekst generelt er det nok mange av oss som i år planlegger å spare inn på julehandelen sammenlignet med tidligere år. 

Nordmenn på topp

I en stor undersøkelse Klarna har gjennomført i 17 ulike land kommer det fram at Nordmenn er de mest kjøpelystne når det kommer til julegaver, hvor hele 92 prosent sier de kommer til å kjøpe julegaver i år. Man kan derimot se at forbrukerne er mer bevisst når det kommer til hvor mange penger man skal bruke, og 76 prosent sier de vil prøve å gjøre det billigere enn i fjor.

Fortsatt effekt fra pandemien

Bransjeorganisasjonen Virke anslår det vil bli handlet for 123,5 milliarder kroner i november og desember i år, noe som tilsvarer 3,5 prosent lavere enn i fjor – som var en rekordjul for butikkene.

Sammenlignet med 2019-tallene er det derimot en opptur, da handelen steg kraftig under pandemien, særlig i julen 2020 da veksten var på over 15 prosent. Restriksjonene satte en stopper for aktiviteter utenfor hjemmet, reiser og restaurantbesøk – og dermed brukte folk heller pengene sine på netthandel og butikkjøp. 

Sånn sett viser tallene at vi går tilbake til “normalen”

Netthandelen står sterkt

Et område fortsetter å øke i omfang, nemlig netthandelen. Her anslår Virke at det vil være en økning på hele 83 prosent fra 2019. Som kjent for mange gjorde netthandelen et boost under pandemien, og den har ikke sett ut til å avta enda. 

Tall er hentet fra Klarna og E24.no