Hytteselgere må være tålmodige

Tålmodighet er en dyd i dagens hyttemarked.

<!– –>

– Det tar tid å selge hytte i dag, sier Anette Vindum, daglig leder i Privatmegleren Fritid.
– Ikke forvent at det skjer etter første visning. Det kan fremdeles skje, men da er det en positiv overraskelse.

Kresne kjøpere
Det er ikke bare boligmarkdet som har roet seg. Også i hyttemarkedet går ting roligere enn før, og kjøperne vet de har tid til å være kresne, både på objektet og prisen.
– Folk som skal kjøpe hytte i dag er veldig bevisste på hva de vil ha, hvor de vil hytta, og ikke minst hvor mye de er villige til å betale. Folk er på pruteren nå om dagen, sier Vindum.

De fleste som er på utkikk etter hytte i dag foretrekker de nødvendigste fasiliteter som vann, kloakk og elektrisitet.
– Noen tar fremdeles til takke med snurredass og finner en sjarm i det, men innlagt vann vil de helst ha, sier Vindum.

Men det er likevel ingen grunn til å fortvile om hytta er av enkel standard. Bare prisen er riktig, blir den solgt.
– Hytter under millionen går stort sett greit. Det skorter ikke på interessenter. Disse hyttene har selvsagt mindre fasiliteter, noen har kanskje snurredass, eller mangler innlagt vann eller elektrisitet. Men dette er en pris mange klarer, og det kan være en inngangsport til hyttemarkedet, sier Vindum.

Vil ha korte reiseavstander
Et annet viktig kriterium er området hvor hytta befinner seg.
– Beliggenhet er viktig, og mange er interessert i å kunne bruke hytta som helårshytte. De er derfor opptatt av hva som finnes av aktiviteter sommerstid når de ser på fjelhytte. Reiseavstanden er også viktig. Folk ønsker ikke å sitte i bil for lenge. En reisetid på to til to og en halv time er maxavstand, sier Vindum.

Stagnasjonen i markedet, det at det ligger mange hytter til salgs nå, og kjøpere som blir mer kresne, betyr at det er blitt enda viktigere å tenke presentasjon enn før. Hytta skal konkurrere med mange andre objekter på markedet, så sørg for at den tar seg best mulig ut.
– Presentasjonen er viktigere enn noen gang før, for nå ligger det så mye ute. Sørg for å få fine bilder og at hytta ser bra ut ved visning, sier Vindum.

Selg nå
Selv om kjøperne er kresne om dagen, ville ikke Vindum ventet med å selge.
– Jeg ville solgt nå. Nå har du hele sesongen foran deg, og du har god tid. Det er på denne tiden av året at folk begynner å se seg etter hytte i fjellet.

Unntaket er fritidseiendommer ved kysten.
– Når september nå er over, trekker vi tilbake kysthyttene og venter til våren. Det er selgerne også innstilt på. Det som blir liggende, signaliserer til markedet at det må selges. Da er det bedre å gå ut med en frisk annonse til våren.