Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Renta har sunket fra toppen i fjor høst, og mange familier har plutselig fått flere tusen kroner mer å rutte med i måneden. Men hva bør du gjøre med de ekstra kronene?

Vi har spurt Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, og Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea. Begge er enige om at noe av det første du bør gjøre er å kvitte deg med dyre smålån som kredittkortgjeld og forbrukerlån, og skaffe deg en solid buffer.

– Har du en buffer, slipper du å ta opp dyre smålån når ting går galt, derfor er den anbefalte rekkefølgen å skaffe seg en buffer først. Har du likevel måttet ta opp forbrukslån, så bruk overskuddet fra rentenedsettelsen til å betal ned disse, sier Warloe.- Med en buffer står du bedre rustet for utforutsette utgifter eller hvis jobben er i fare. To månedslønner er en grei tommelfingerregel, men hvis du jobber i en risikoutsatt næring bør du vurdere en større buffer, sier hun.

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea

Lev som om renta var høyere
Hvis du ikke har dyre smålån og allerede har opparbeidet deg en buffer, er det tid for å ta en titt på boliglånet.

– Spesielt de som har belånt boligen med mer enn 70-80% av verdien, bør vurdere å øke avdragene slik at de kan betale seg ned på lånet. Mange sitter med lån på 80% og kanskje opp mot 100-110% av boligverdien, og dette begrenser handlefriheten du har til å låne til oppussing eller bil til gunstig rente. Behold det samme terminbeløpet som før renta gikk ned, slik at restgjeld på lånet går fortere ned, foreslår Høyland.

Warloe er enig i dette, og legger til: – Etterstreb å komme under 80% til 60% for å få de gunstigste betingelsene. Er du i tvil om du har fått de beste betingelsene med banken, så sjekk med dem.

Hun advarer også mot å bli bortskjemt av dagens rentenivå. Rentenivået vi så i høst var faktisk nærmere normalen enn dagens nivå.

– Vi har i dag lav rente på grunn av dårlige tider, så ikke venn deg til at renta er lav. Hvis du kommer inn på boligmarkedet i dag, er det lurt å venne seg til et høyere rentenivå. Norges Bank har uttalt at et mer normalt rentenivå vil være å ha en styringsrente på rundt 5%, så det er dette du bør ta høyde for heller enn dagens rentenivå, sier hun.

Tenk langsiktig, spar for fremtiden
For deg som allerede har nedbetalt en god del av boliglånet og sitter med bankenes beste rente, kan det nå være tid for å tenke sparing.

– Har du god økonomi og mindre lån, har du nå en gunstig mulighet til å gå inn i aksjemarkedet i et langsiktig perspektiv. Du kan for eksempel sette opp en månedlig spareavtale i aksjefond, der du sparer det samme beløpet som du sparer i avdrag ved rentenedgangen, foreslår Høyland.

Rentenedgangen kan for eksempel gi deg startskuddet til pensjonssparingen.

– Med den nye pensjonsspareordningen ser vi at det blir viktigere at hver enkelt tar tak i egen sparing. Her har du ulike spareformer, som for eksempel IPS – individuell pensjonssparing. Men vær oppmerksom på at om du velger denne spareformen, binder du pengene frem til pensjonsalder. Ønsker du å ha tilgang til pengene før den tid, bør du velge en annen spareform, f.eks. banksparing eller fondssparing. Med sistnevnte bør du ha minimum et seks års perspektiv, sier Warloe.

Vi lever i spesielle tider
Men hva med forbruket? Finansministeren har jo gått ut og anbefalt folk å fortsette å handle og pusse opp boligene sine.

– Utrolig mange mennesker har pusset opp kjøkken og bad i det siste. Hvis alle nå samtidig bestemmer seg for at oppussing og andre innkjøp må vente, går det utover arbeidsplassene, uttalte Halvorsen i november i fjor.

– Vi trenger er visst forbruk for at samfunnet skal gå rundt og folk skal beholde jobbene sine, men alt med måte, sier Høyland, og får støtte fra Warloe.

– Rentenedsettelsen er et forsøk på å stimulere til investeringer og økt forbruk. Det er det mest formålstjenlige for landet. Men det blir idealistisk å handle ut fra dette, og du bør se på din egen private situasjon først – selv om noe av overskuddet fra rentenedgangen selvsagt kan brukes til å unne seg noe ekstra. Det er veldig spesielle tider nå. Du bør gjøre en personlig vurdering av din egen økonomiske situasjon i forhold til risikoen i bransjen du jobber i, sier hun.

Hvis du vil pusse opp kjøkkenet fordi du er lei, kan det med andre ord være like greit å fornye det med litt maling eller nye skapdører heller enn å bytte ut alt sammen. Men nødvendig vedlikehold av boligen bør uansett ikke utsettes, for det blir fort dyrt om du lar huset forfalle. Om varmtvannstanken trenger å skiftes ut eller lekkasjen på badet må utbedres, er det derfor ingen grunn til å tvile på om de ekstra kronene fra rentenedgangen bør betale vedlikeholdet.

Ikke glem skatten
Både Høyland og Warloe avslutter med en siste påminnelse: Lavere boliglånsrente gir mindre rentefradrag på skatten.

– Det er viktig å rette opp beløpet for gjeldsrenter som skattekontoret har på deg. Du bør ta høyde for at renten vil være lav ut året og justere skattekortet i henhold til det, sier Høyland.

Finansrådgivernes fem beste råd:

– Kvitt deg med dyre smålån.
– Skaff deg en buffer på minst to månedslønner.
– Betal ned på boliglånet så du får bankens gunstigste rente.
– Tenk langsiktig sparing til f.eks. pensjon.
– Korriger forventet rentefradrag og unngå skattesmell neste år.