Her er alt du trenger å vite før du leier ut på Airbnb

Hvis du trenger en enkel og billig ferie kan bestille ferie gjennom Airbnb i over 220 land. Les alt om vertsgarantien og fordelene og fallgruvene med Airbnb.

airbnb

I over 220 land

I dag kan hvem som helst bli hotelleier. Siden Airbnb startet i San Francisco i 2008 har det bare gått en vei – oppover, og i dag er over 220 land representert som verter i Airbnbs enorme katalog med over 4 millioner ferieboliger.

Hva er Airbnb?

Airbnb har gjort seg bemerket, så en introduksjon er kanskje unødvendig. Men hvis noen fortsatt skulle være i tvil, kommer her de viktigste faktaene om Airbnb.

  • Airbnb er en nettbasert formidler av privat boligutleie.
  • Airbnb er en forkortelse for nettjenestens opprinnelige navn: airbedandbreakfast.
  • Airbnb ble til av nødvendighet fordi to romkamerater i San Francisco, Brian Chesky og Joe Gebbia, ikke hadde råd til å betale husleien. Så de kjøpte noen luftmadrasser og gjorde om stuen til et bed and breakfast. Det ble en kjempesuksess og ga dem ideen om å utnytte nettet som en portal for ferieutleie.
  • Alle bestillinger gjøres på Airbnbs nettsted.
  • Betaling skjer via Airbnbs nettside.
  • Airbnb tilbyr mer enn 7 millioner utleieboliger i 100 000 byer og over 220 land.

Storbyferier og feriehusområder

De mest populære Airbnb-utleiene er attraktive leiligheter i storbyer og rom eller boliger i ettertraktede feriehus- og ferieområder – med utsikt over sjø og vann. Men det er bare fantasien som setter grenser. I Airbnbs store katalog finnes alle typer innkvartering: igloer, yurt-hytter, øyer, slott og fly.

airbnb hytte
Du kan finne mange unike boliger til utleie på Airbnb. Som for eksempel en sommerhytte på en egen øy i den svenske skjærgården. Foto: Getty Images

Slik leier du på Airbnb

Søk etter en bolig i byen eller området du ønsker å besøke. Velg et tidspunkt og angi hvor mange som skal reise. Airbnb setter deg i kontakt med utleier. Hvis utleieren finner deg akseptabel, kan du gå videre til det siste trinnet, som er betalingen. Dette gjøres også via nettsiden. Søk på denne siden.

Slik leier du ut på Airbnb

Det første du må gjøre, er å registrere deg selv og overnattingsstedet ditt på Airbnb. Deretter må du beskrive hva slags type bolig du har: er det et hus, en leilighet eller et bed and breakfast? Sistnevnte betyr at du leier ut flere rom i samme bolig – med frokost inkludert.

Da gjelder det å finne den rette kategorien for ditt hjem. Mulighetene er mange, og noen er eksotiske. Her kan du for eksempel angi om boligen din er en iglo eller en toppleilighet. Deretter er det bare å velge når du vil leie ut boligen og hvor mye det skal koste. Prisen er opp til deg. Du kan justere den underveis etter hvert som du får bedre oversikt over tilbud og etterspørsel.

4. Tips for utleie gjennom Airbnb

1. Kommunisere via nettstedet

Sørg for at all kommunikasjon mellom leietaker og utleier skjer via Airbnbs nettsted. Airbnb har en vertsgaranti på opptil 3 millioner dollar for skader som oppstår under utleie. Vertsgarantien kan bare utløses hvis kommunikasjonen har funnet sted på nettstedet. Det finnes imidlertid mange unntak fra reglene for denne vertsgarantien. Derfor er det lurt å være dekket av en innboforsikring. Fjern også verdisaker, for man vet aldri…

2. Er utleie tillatt?

Hvis du er leietaker, må du forsikre deg om at du faktisk har lov til å leie ut boligen din via Airbnb. Dette kan du gjøre ved å spørre utleier. Hvis du er andelseier, må du forsikre deg om at det står i vedtektene at du har lov til å leie ut boligen din på Airbnbs vilkår. Dette er langt fra tilfelle i de fleste borettslag. Brudd på reglene kan føre til at du blir kastet ut av borettslaget og tvunget til å selge andelen din. Så det er nok best å sjekke den detaljen.

3. Kan huseiere bruke Airbnb?

Airbnb er mest populært i storbyene, der det er et godt alternativ for folk og familier som er interessert i billige storbyferier. Hvis du bor i en selveierbolig, er dette perfekt i Airbnb-sammenheng, ettersom ingen kan gripe inn hvis du ønsker å leie ut boligen din. Det betyr imidlertid også at boligen sannsynligvis ligger i utkanten av de områdene der Airbnb-bølgen går høyt. Norge har imidlertid også mange utleieboliger i hele landet – særlig i hytteområdene, eller i nærheten av populære tur- og naturområder.

4. Skatt

Sjekk skattereglene før du begynner å leie ut boligen din, og rapporter ALLTID leieinntektene dine via Airbnb for skatteformål. Leier du for eksempel ut primærboligen din til korttidsutleie er opp til 10.000 kr skattefrie, mens kortidsutleie i sekundærbolig eller lignende skattelegges som vanlig utleie i separat utleieleilighet. 

For skatteåret 2022 og 2023 er det 22 prosent skatt på utleien. NB: Driver du med utleie i større skala, kan det bli vurdert som næring med full lønnsskatt opp mot nesten 50 prosent på inntektene. Finn ut mer om skatt ved utleie av bolig og eiendom her.

utleie på airbnb
Du kan tjene penger på utleie via Airbnb, men husk å sjekke om det er tillatt og at inntektene blir registret til skatt. Foto: Getty Images

Kritikk av Airbnb

Airbnb er en suksesshistorie. 4 millioner utleiere verden over sier sitt. Tjenesten har imidlertid fått kritikk fra flere parter.

Klager

Hvis du ser på anmeldelsene på Trustpilot, er det flere hårreisende historier som skiller seg ut. Flere av dem handler om gebyrer som kreves inn på en ugjennomsiktig måte. Det finnes også historier om familier som ikke kommer inn i leilighetene de har bestilt i utlandet. Her virker det som om Airbnbs kundeservice kan være vanskelig å komme i kontakt med. I rettferdighetens navn skal det imidlertid sies at Airbnb ser ut til å være villig til å reparere skaden så snart klagene når frem til et menneske av kjøtt og blod.

Misbruk fra utleiers side

Flere storbyer har kommet med tiltak for å dempe noen av de uheldige bivirkningene av Airbnbs suksess. Dette skyldes ikke minst at det viser seg at flere utleiere tjener store summer på å leie ut mer enn én bolig om gangen, både i strid med Airbnbs egne regler og i strid med utleiereglene i byer som Berlin, New York og San Francisco, der Airbnb har møtt stor skepsis i befolkningen. En av grunnene til denne kritikken er at tjenesten begrenser boligtilbudet for byens egne innbyggere. Det bør i denne sammenheng nevnes at Airbnb har offentliggjort deler av sine interne data (først og fremst i New York) for å imøtegå tilbakevendende kritikk av Airbnbs manglende åpenhet.

Misbruk av utleiebolig

Det bør også nevnes at det i Norge har vært rapportert om gjester som har rasert airbnb-boligene etter bruk. Skadene har Airbnb dekket kostnadene for.