Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Er du i tvil om hvordan du best kan forberede deg på den kommende renteoppgangen? Det finnes råd å få.

Christine Warloe er forbrukerøkonom i Nordea og Vi i villas økonomiekspert. Her er hennes sju tips for deg som vil grep om privatøkonomien.

Bygg en buffer
Utnytt tiden mens renten fremdeles er lav til å bygge en solid buffer. Den bør være på minst 2-3 månedslønner (netto).

Privatøkonomi: Ta grep nå mens renta enda er lav.

Betal ned forbruks- eller kredittkortgjeld
Kvitt deg med dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld, og ha som hovedregel at du alltid skal ha en buffer i bakhånd til uforutsette utgifter.

Betale ekstra ned på lånet
De lave rentene kan ha medført ekstra reserver på kontoen utover en nødvendig buffer. Betaler du ekstra inn på lånet vil du betale mindre renter i fremtiden. Ved en ekstraordinær innbetaling får lånet automatisk kortere løpetid. Hvis du ønsker at løpetiden opprettholdes og at terminbeløpet skal reduseres, så kontakt banken.

Kjøpe noe større?
Ta høyde for økte renter: Ikke bruk dagens rentenivå som ramme for hvor mye du kan låne. Se til at privatøkonomien din lever godt med en rente på 6 prosent, og at du også overlever 8 prosent. Fastrente er også et alternativ.

Vurder fastrente
Fortsatt ligger fastrentene på et fornuftig nivå i forhold til hva som er kommunisert av Norges Bank som et normal-rentenivå – sjekk Nordeas fastrente (link til Nordeas fastrente-oversikt). Spørsmål å stille seg er om privatøkonomien din tåler store svingninger i renten. Snakk med en rådgiver om konsekvensene ved fast og flytende rente. Les mer om det i artikkelen Bør du binde renta.

Strekke lånet over flere år
Dette alternativet gjør at du får ned de månedlige utgiftene. Forlenget løpetid medfører imidlertid at du totalt sett betaler mer for lånet. Vurder dette tiltaket først hvis det virkelig blir stramt.

Ta høyde for restskatt
Det lave rentenivået gjør at de som ikke har endret skattekortet eller fått arbeidsgiver til å trekke mer skatt kan forvente restskatt ved skatteoppgjøret for 2009. For et lån på to millioner kroner dreier dette seg om ca 8000 kroner, og halvparten hvis lånet er på én million. Regningen skal betales innen 31.mai neste år (flyttet fra 30.april tidligere år). Sett litt til side på en egen konto hver måned, så har du penger til regningen skal betales.