9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro? Uansett hvilken grunn du har, vil du med disse 9 tipsene spare flere penger i hverdagen din.   

Få mer penger for all moroa

Vi bruker mer penger enn noen gang, og allikevel ønsker mange av oss at vi hadde flere penger mellom hendene. Vi har derfor samlet 9 tips om hvordan du kan spare penger i hverdagen din, så det er mer penger til alt det morsomme i livet.

1. Lag et budsjett

Uansett om du mangler overblikk på hva du bruker pengene dine på, eller hvis du vil bli flinkere til å spare, er det beste du kan gjøre å legge et budsjett.

Ved å skrive ned inntektene og sette dem opp mot utgiftene dine, vil du lett kunne danne deg et overblikk og få en oversikt over nøyaktig hvor mye penger du har i måneden, samt hva du bruker pengene dine på. På den måten gjør du det også lettere å finne ut hvor du eventuelt kan spare.

2. Lag en handleliste før du handler

Det er en god ide å lage en handleliste før du skal ut å handle. Det er ikke bare lurt fordi du får et overblikk over hva du trenger, men også fordi sannsynligheten for at du impulskjøper vil være mindre. Derfor er det en utrolig god vane å lage en handleliste hjemmefra.

Bilde: iStock

3. Slutt å kjøpe og begynn å selge

Det kan være fristende å kjøpe nye klær hvis du er lei av de gamle som allerede henger i garderoben din. Men før du skjemmer deg bort med en ny jakke, kan det være lurt å prøve å selge noen av de gamle jakkene som samler støv i garderoben.

Dette gjelder selvfølgelig alt fra klær til møbler. Prøv å selge de gamle tingene dine før du kjøper noe nytt. På den måten er det noen andre som kan få nytte av de tingene du ikke bruker lengre, og du får mer penger du kan bruke.

4. Inviter hjemme i stedet for å gå ut

Det er veldig hyggelig å dra på restauranter og kafeer – men dessverre også veldig dyrt i det lange løp. Inviter i stedet venner og familie hjem på deilige pastaretter eller kanskje bare en kopp kaffe. Kosen ligger i hva du gjør den til, og du vil samtidig spare mye penger på det. Se her hvordan du kan lage en klimavennlig lasange som du kan invitere gjestene på.

5. Reparer klær og gjenstander i stedet for å kjøpe nytt.

Før i tiden ble ødelagte gjenstander i mye større grad reparert. I dag kjøper de fleste bare noe nytt.

Hvis sålen på skoen din har gått opp eller sømmen i en skjorte, kan du prøve å reparere dem selv eller gå til en profesjonell før du kaster dem. I de fleste tilfeller kan du reparere og i stedet for å bruke penger på nytt spare en del penger. Også i huset kan du lett restaurere det gamle så det blir nytt. Se her hvordan du for eksempel får slitesterke møbler, hvordan du pusser opp trappa, eller hvordan du fjerner vanskelige flekker fra stoff.

Bilde: iStock

6. Planlegg måltidene etter kampanjevarer

Ved å planlegge måltidene i henhold til hva dagligvarebutikken din har som kampansjevarer kan du spare mye penger. La deg inspirere av hva som er på tilbud når du handler, og ikke vær redd for å være kreativ med oppskriftene.

7. Stopp med usunne snacks og hurtigmat

Usunne snacks og hurtigmat kan enkelt stille sulten når du er på farta, men ofte er de matvalgene verken spesielt bra for kroppen din eller for lommeboka. Prøv i stedet å planlegge dagen din. Ta med billige og sunne snacks på farten, for eksempel gulrøtter, knekkebrød og nøtter, eller lag en matpakke hvis du vet at du ikke vil være hjemme til neste måltid.

8. Slå av lyset og slå av varmen

Du tenker kanskje ikke på det elektriske vann- og varmeforbruket ditt fører regningen ligger i postkassa, men du kan enkelt vri minus til pluss ved å begynne å tenke over forbruket i hverdagen.

Slå av lyset i de rommene du ikke bruker, ta en kort dusj og skru ned termostaten når været blir varmere utenfor. Da kan du bli positivt overrasket neste gang du mottar regningen i postkassa. Se her 10 tips til hvordan du kan spare energi og penger.

9. Gå igjennom medlemskapene dine

Hvis du har fulgt vårt første råd og laget et budsjett, bør du nå ha en oversikt over abonnementene du betaler for hver måned. Nå er det på tide å bestemme hvilke abonnementer du kan få billigere, eller hvilke du kan stoppe.

Bruker du trenings medlemskapet ditt, eller kan medlemskapet erstattes med et løp? Trenger du både å ha abonnement på HBO og Netflix? Og hvor mye penger kan du spare på å bytte mobilabonnement? Det kan ta litt tid å undersøke, men det kan spare deg for mye penger.