5 tiltak du kan gjøre for å senke bokostnadene

Bokostnadene fortsetter å stige i 2023, og øker med 16 prosent i gjennomsnitt, viser prognoser. Nå er det tid for å tenke økonomisk, og heldigvis finnes det noen enkle grep du selv kan gjøre.

økonomi

Med renteøkningene som kom sist år, er det mange boligeiere som nå har fått merke det på lommeboken. I følge Huseierne øker bokostnadene med 16 prosent sammenlignet med i fjor – og hver enkelt av oss må i snitt ut med 2.000 kroner ekstra i måneden for å eie og bo i egen bolig.

Dette kommer på toppen av en kraftig økning i bokostnadene også sist år, med høye strømpriser, økte renter og økte kommunale avgifter. I prognosene for 2023 har Oslo de klart høyeste bokostnadene, og hvor de laveste finnes i kommuner i troms og Finnmark.

Dette kan du gjøre for å få ned kostnadene

Heldigvis finnes det en rekke enkle grep man selv kan gjøre for å senke de høye utgiftene, her er våre 5 beste råd.

Rente

Vær en aktiv bankkunde – prut på renten! Forhandle med egen bank og se om du får bedre vilkår i andre banker.

Strøm

Selve strømprisen får du ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm. Bruk strøm når prisen er lavest og sett ned temperaturen.

Kommunale avgifter

Hvis du installerer vannmåler kan det gjøre vannet billigere. Forbruksmåler gjør at du bare betaler for vannet du bruker og at det ikke gjøres beregning ut fra boligens størrelse. Dermed kan du få lavere vannregning ved å være litt bevisst.

Forsikring

Prut på forsikringen! Forhandle med eget forsikringsselskap og se om du får bedre vilkår.

Vedlikehold

Energieffektivisering er smart for deg som boligeier. Du får lavere strømregning og bidrar til bedre miljø. I tillegg øker det verdien på boligen din. Varmepumpe, solceller, etterisolering og nye vinduer er tiltak som vil spare deg for penger. Men hva er lurest i din bolig? 

Informasjonen er hentet fra Huseierne